Рецидивистът, който в неделя вечерта е дръзнал да стопира кола

...
Рецидивистът, който в неделя вечерта е дръзнал да стопира кола
Коментари Харесай

Началникът на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. Пламен Богданов: Случаят е криминален с проява на голяма агресия

Рецидивистът, който в неделя вечерта е дръзнал да стопира кола с четирима курсанти и една студентка от НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново, ги е преследвал над 30 километра. Екшънът се разиграл към 19 часа на 13 януари на пътя Сливен-Гурково. В злощастната вечер униформените младежи от първи и втори курс на военния ВУЗ и студентката първокурсничка се прибирали от домашна отпуска.

Автомобилът им „ Ауди 80 “ бил засечен от друга кола– „ Опел Корса “. След насилственото прекъсване, двама от курсантите излезли, с цел да схванат, за какво въпросният водач им е препречил пътя, само че в същия миг забелязали, че против тях идва лице въоръжено с секира. Мургавият рецидивист крещял гневно на неясен език и младежите не съумели да схванат какво тъкмо споделя. Курсантите обаче побързали да се качат в аудито, само че нападателят замахнал със секирата и нанесъл два удара по предното стъкло и по капака. Младежите потеглили с цялостна газ и се отдалечили от мястото на случая като неотложно подали сигнал на телефон 112. Веднага по-късно се отправили към Полицейския сектор в Гурково и съобщили за злодеянието. За благополучие няма потърпевши.

„Курсантите споделят, че пътувайки малко след Сливен забелязали пред тях кола, която се движела с към 60 км/час и лъкатушела по пътя. Момчетата изпреварили автомобила, само че след това лидерът почнал да ги преследва като на няколко пъти се приближавал до тях и им присветвал с фаровете. В непосредственост до бензиностанция край Гурково обаче на сектор с ограничаване, момчетата понижили скоростта, преследвачът ги изпреварил като и ги спрял принудително“, описа бриг.ген.Пламен Богданов.

Само след към час откакто курсантите алармирали за случая, чиновници на Министерство на вътрешните работи в Казанлък издирили и задържали нападателя им. По случая е формирана инспекция, а причинителят е арестуван за 24 часа в Районното ръководство на полицията в Казанлък.

Арестуваният е Йордан Пенев. Лицето е от ромски генезис и досега има над 20 престъпни регистрации – голям брой обири, измежду които обири с щурм, хулигански прояви, измежду които и нанасяне на междинна телесна щета, възпрепятстване на органите на властта и няколко влезнали в действие присъди.Има данни, че той е причинител на още 11 закононарушения, за които се чака да му бъдат повдигнати обвинявания.

Автомобилът на курсантите е със съществени материални вреди. Наложило се едното от момчетата да се обади на татко си, който дошъл от Сливен с друга кола, с която младежите са се прибрали във Велико Търново, а той откарал разваленото возило.

„Курсантите не са били въоръжени. Те са добре готови физически, само че не са отвърнали със мощ на експанзията против тях. Ние учим възпитаниците си да влизат в пердах за идея, а не за безсмислени саморазправи. Не мога да направя извод, че казусът има връзка със събитията във Войводино. Курсантите са запазили хладнокръвие и са показали разсъдък като са взели най-правилното решение“, разяснява още бриг.ген.Богданов.

Той посочи, че по случая се води следствие и от Военна полиция, което ще обяснява дали става въпрос за пътно безчинство или за етнически спор.

В момента курсантите са в сесия и се приготвят за изпити.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР