Рецидивистът Джеймс Гелинг, който бе арестуван в английския град Саутпорт

...
Рецидивистът Джеймс Гелинг, който бе арестуван в английския град Саутпорт
Коментари Харесай

БЕЗОБРАЗИЕ! Убиецът на българина в Англия се разминава с лека присъда

Рецидивистът Джеймс Гелинг, който бе задържан в британския град Саутпорт за убийството на 51-годишния българин Венцислав Маргинов, ще се размине със смехотворна присъда за зверството си, научи Lupa.bg. 31-годишният британец, дружно с още няколко неустановени към този момент от британската полиция хулигани, нападнаха на улицата и премазаха от пердах българския бежанец пред очите на двамата му синове Христо и Станимир на 1 юни, малко след финала на Шампионската лига „ Тотнъм “ – „ Ливърпул “.

Три дни след бруталния побой Венцислав Маргинов издъхна в болница в Саутпорт, откакто изпадна в мозъчна гибел, а околните му дадоха позволение системите да бъдат изключени. От фамилията на Маргинов се съгласили органите му да бъдат дарени за трансплантация.

Криминалистите в град Саутпорт край Ливърпул към момента нищят случая и търсят очевидци. Засега е известно, че българинът, дружно с двамата си синове гледал финала на Шампионската лига в локален бар, където била и компанията на Джеймс Гелинг. Малко след края на мача британците атакуват нашенците на улицата.

Венцислав Маргинов е повален и ритан от няколко мъже, други постановат синовете му. Минаващ полицейски патрул поставя завършек на побоя, само че служителите на реда не съумяват да заловят нито един от агресорите. Единствения разпознат за побоя, приключил със гибелта на Венцислав, е локалният престъпник Джеймс Гелинг. Той е задържан на 2 юни сутринта дружно с различен 32-годишен англичанин, който обаче е освободен по-късно.

Британските медии разкриват, че 31-годишният агресор има в досието си рекордните 40 присъди за 73 закононарушения, измежду които са нахлуване над служител на реда в правосъдна зала и побой над някогашната му другарка. Гелинг е гамен от страховитата тайфа Urchins, подкрепяща футболния отбор „ Ливърпул “. Заради обемистото си крими досие Джеймс Гелинг не е бил пуснат да отлети за Мадрид, с цел да поддържа мърсидсайци на финала за Шампионската лига.

Хулиганът е със възбрана да посещава футболни мачове за период от 10 години. Според непотвърдена информация английският рецидивист и групата му са атакували българите, защото единия от синовете на Маргинов е бил облечен с фланелка на лондонския клуб „ Тотнъм “. Медии на Острова настояват, че абсурдът сред българите и англичаните избухнал още в кръчмата и по-късно се пренесъл на улицата.

Обвиненията, повдигнати на Джеймс Гелинг, са за тежка телесна щета и причиняване на гибел по несъобразителност. При сходни случаи в Англия дават присъди сред 4 и 7 години. Казусът с убийството на Венцислав Маргинов обаче е по-сложен, защото неговият нападател е бил пуснат от пандиза с условна присъда. Юристи, осведомени с британското законодателство, са скептични, че Джеймс Гелинг ще лежи повече от 7 години в пандиза за зверството.

Същевременно инспекция на LUPA.BG откри, че Джеймс Гелинг е бил измежду основателите на акцията за освобождението на различен гамен от Ливърпул – Майкъл Шийлдс, който на 30 май 2005 година едвам не умъртви бармана Мартин Георгиев на Златни пясъци. Тогава група пияни британски ентусиасти се сбиха в крайморско заведение, а при опит на бармана да ги разтърве, Шийлдс го атакува, стоварвайки голям камък върху главата му. Мартин Георгиев бе в кома няколко дни и оцеля по знамение, а Шийлдс бе наказан на 15 години затвор от българския съд.

Впоследствие последователите на „ Ливърпул “ и управата на футболния клуб стартираха акция за връщането на Майкъл Шийлдс на Острова, защото съгласно тях в България липсвало съответно правораздаване. Президентът Георги Първанов позволи екстрадицията на Шийлдс в родината му, където присъдата на хулигана бе понижена на 10 години.

В последна сметка след мощен напън от почитатели и управата на „ Ливърпул “, Майкъл Шийлдс излезе от пандиза през септември 2009 година, излежавайки едвам 5 години от присъдата си.

„ Убийците на брат ми би трябвало да бъдат хванати и наказани на дълготраен затвор. Нищо не може да оправдае сходна експанзия “, разяснява братът на починалия Стоян Маргинов.

Венцислав Маргинов, който е родом от Сандански, работи в Саутпорт от 2010 година, когато се открива в градчето край Ливърпул със фамилията си. Българинът работил като пощальон. За мача „ Тотнъм “-„ Ливърпул “ си взел отпуск, с цел да следи срещата със синовете си.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР