Рецесията е най-вероятния сценарий за икономиката на САЩ, тъй като

...
Рецесията е най-вероятния сценарий за икономиката на САЩ, тъй като
Коментари Харесай

Рецесията е най-вероятния сценарий за икономиката на САЩ

Рецесията е най-вероятния сюжет за стопанската система на Съединени американски щати, защото Федералният запас ще би трябвало да продължи да покачва лихвите, до момента в който не забележим спад на инфлацията. Това съобщи някогашният министър на финансите Лари Съмърс, които заемаше поста през следната година и половина в администрацията на Бил Клинтън, съобщи Маркетоуч.

В изявление за  Bloomberg Economics Съмърс споделя, че „ вероятността за „ твърдо кацане “ на американската стопанска система през идващите две години сигурно е над 50%, а може би и " над 75% “.

„ Сред механизмите, които ще донесат криза, са дейностите на централната банка в отговор на повишената инфлация “, сподели той, като добави, че инфлацията няма да се намали до целевия диапазон на Фед, преди да има забележителен растеж на безработицата.

Коментарите на Съмърс идват след публикуването на данните за инфлацията през март, от които стана ясно, че показателят на потребителските цени се е повишил до 8,5% на годишна база през предишния месец. Това е най-високото равнище на индикатора от декември 1981 година и е доста над задачата на Фед от 2%.  Високата инфлация слага централните банкери под напън за увеличение на лихвите.

„ Ако погледнете историята, в никакъв случай не е имало миг, в който инфлацията е била над 4%, а безработицата - под 5%, и през идващите две години да не е последвала криза “, сподели Съмърс.

„ Не мисля, че въплътена в прогнозите на Фед концепция, че можем да поддържаме по едно и също време безработица от към 3,5% и бърз спад на инфлацията, е доста правдоподобна “, добави той,.

Все повече икономисти предвиждат идна криза. Според прочуване на „ Уолстрийт джърнъл “ от месец април, икономистите правят оценка на 28% вероятността от криза в Съединени американски щати през идващите 12 месеца. Година по-рано вероятността за криза се оценяваше на 13%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР