Рецензентът му пред „Труд”: Трябваше да стане асистент в СУИнформацията

...
Рецензентът му пред „Труд”: Трябваше да стане асистент в СУИнформацията
Коментари Харесай

Проверка на МОН: Дисертацията на Пламен Николов без информационна карта


Рецензентът му пред „ Труд”: Трябваше да стане помощник в СУ

Информацията от 2005 година била нищожна

Без наложителната осведомителна карта, която съдържа детайлите, свързани със отбраната, е предадена дисертацията на Пламен Николаев Николов в Народната библиотека „ Кирил и Методий” и в някогашния към този момент Централен институт за научно техническа информация (ЦИНТИ).

Това е посочила инспекцията на Министерството на образованието и науката по отношение на докторската степен на оферти за министър-председател от Има Такъв Народ. От просветното ведомство са ревизирали дали дисертацията му съществува и имат подготвеност да я разгласява след изразено документално единодушие на създателя му.

Екип на „ Труд” намери документа в Научно-техническа и педагогическа библиотека в София и съумя да снима част от нея.

Всъщност през 2005 година Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала въпросната дисертация на Николов без въпросната карта и това е категорично маркирано в списък на дисертационни (хабилитационни) писания, подадени от ВАК, с номер №91 от 16 май 2005 година, който се съхранява в Националния център за информация и документи (НАЦИД) към МОН - правоприемник на ЦИНТИ.

Поради този факт информацията за тази дисертация, налична в електронния Регистър на лицата, придобили просветителна и научна степен „ доктор” и/или научната степен „ лекар на науките”, на предпазените дисертационни писания и на хабилитираните лица в Република България” (РАС) на НАЦИД, е прекомерно нищожна.

Непълнотата на информацията по отношение на дисертацията на Пламен Николаев Николов се дължи на неналичието на попълнена осведомителна карта, с която дисертациите постъпваха в НАЦИД до юли 2018 година, когато влиза в действие изменението на член 3 от Правилника за използване на закона за развиване на университетския състав в Република България (Изм., Дъждовни води, бр. 56 от 6 юли 2018 г.).

Образователната и научна степен „ доктор” на Пламен Николаев Николов е присъдена със удостоверение на ВАК с №29 412.
Проф. Валентин Канавров пред „ Труд”: Не го помня на отбраната, само че вардя рецензията си


„ Труд” потърси един от рецензентите на Пламен Николов за коментар по отношение на оскъдната информация за дисертацията.

„ Защитата на Пламен Николов като процедура не я помня, било е 2003-2004 година Но тъй като се подвигна много звук, отворих компютъра да видя какво съм бил написал тогава. От рецензията, която си прочетох доста деликатно оня ден, мога да кажа, че работата е била хубава. Имал съм значително бележки, в нормалния размер, само че от това, което прочетох, самият текст е бил доста хубав”, сподели пред „ Труд” проф. Валентин Канавров.

По думите му Пламен Николов не е траял в университет, в Българска академия на науките или някъде другаде да преподава, тъй че да се поддържа споменът за работата му. „ Доколкото знам имаше една концепция да го вземат помощник в СУ, само че нещо не се получи, това искрено мога да кажа - поради езиците, поради отбраната и поради тематиката. Всичко останало са спекулации”, уточни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР