Ретро телефоните с копчета, наричани още функционални“ или глупови“ (като

...
Ретро телефоните с копчета, наричани още функционални“ или глупови“ (като
Коментари Харесай

„Глупави“ телефони – новата мода при младите в САЩ

Ретро телефоните с копчета, наричани още „ функционални “ или „ глупови “ (като контрапункт на смартфоните), може и да излизат от мода в международен мащаб, само че в Съединени американски щати обстановката е друга. Продажбите им в оттатък Океана порастват, защото поколението Z се стреми да ограничи времето, прекарано пред екрана.

Компании като HMD Global, производителят на Nokia, не престават да продават милиони мобилни устройства, сходни на тези от началото на 2000-те години. Става дума за така наречен „ feature phones “ – тези с копчетата, който не са „ умни “ и с изключение на базовите функционалности за връзка, имат още GPS или хотспот.

Анализаторите свързват интереса към „ глупавите “ телефони с умората от екраните при младите. Те към този момент са доста по-наясно с резултатите от несъразмерната приложимост на обществени мрежи върху психологичното здраве и търсят по какъв начин да съкратят времето си в тях, изяснява Хосе Брионес, консуматор на такова мобилно устройство и модератор на подгрупата „ r/dumbphones “.

В Съединени американски щати да вземем за пример продажбите на функционални сгъваеми телефони на HMD Global са се нараснали през 2022 година, като всеки месец са продавани десетки хиляди. В същото време световните продажби на функционални телефони на HMD са намалели, съгласно компанията.

През 2022 година съвсем 80% от продажбите на функционални телефони идват от Близкия изток, Африка и Индия, съгласно Counterpoint Research. Любопитната е смяната на числата в Съединени американски щати, движена от младите, които се връща към ретро устройствата. Според прогнозите през идните пет години се чака растежът да продължи и да доближи към 5%.

Компаниите очевидно търсят по какъв начин да отговорят на смяната в настройките и играчи като Punkt и Light към този момент продават устройства с копчета. В YouTube пък има голям брой инфлуенсъри, които популяризират тези телефони.

„ Това, което се опитваме да създадем с телефона Light, не е да създадем малоумен телефон, а да създадем по-целенасочен телефон – първокачествен, минималистичен телефон – който по своята същина не е антитехнологичен “, показва Джо Холиер, съосновател на Light. „ Но става дума за умишлен избор по какъв начин и по кое време да използваме тези аспекти на технологиите, които способстват за качеството на живота ми. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР