Ресурс за участието на Българската армия в спасителни операции има.

...
Ресурс за участието на Българската армия в спасителни операции има.
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Българската армия е винаги там, където е необходима

Ресурс за присъединяване на Българската войска в избавителни интервенции има.

Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в публицистичното предаване „ Още от деня “ на Българска национална телевизия. Той разяснява присъединяване на въоръжените сили през последните дни в избавителната интервенция в Рила и в здравната евакуация на бременна жена. „ Военнослужещите от Военноморски сили и Военновъздушни сили се оправиха отлично и аз мога единствено да ги адмирирам за това, което реализираха с тези две задачи “, съобщи министър Стоянов. Той напомни и присъединяване на въоръжените сили в помощ на наводнените села в Карловско през септември. „ Над 30 дни Българската войска беше в трите наводнени села в Карловско. Едва ли има друга институция, която да е взела участие по този начин масирано в помощ на потърпевшото население. Нашият гражданският дълг е подобен – армията е постоянно там, където е нужна “, безапелационен беше министърът на защитата.

Министър Стоянов разяснява и даването на военна помощ за Украйна. „ Процесът на даването на военна поддръжка за Украйна е в ход. Това, което се предава и ще бъде предоставено на страната, ще бъде възобновено като финансова стойност “, заяви той.

„ Българската войска не изнася новопроизведено въоръжение, а дава това, което Народното събрание е решило и утвърдило като лист, нищо по-различно “, обясни министър Стоянов. Той напомни, че специалисти от Щаба на защитата са подготвили разбор, въз основата на който се е взело решение какво може да бъде предоставено на Украйна, без да се нарушават качествата на Българската войска.

„ България е парламентарна република. Служебният кабинет извършва решенията на Народното събрание “, съобщи министърът на защитата. Той означи, че с цел да бъдат туширани страховете на част от народните представители, че Министерският съвет ще изнася безсистемно и без надзор въоръжение и муниции за Украйна, се е наложила смяна в Споразумението сред министерствата на защитата на двете страни за даването на военна помощ. „ Промяната подсигурява, че всяко даване на помощ ще бъде одобрявано от Народното събрание “, сподели министър Стоянов.

Той още веднъж акцентира, че нямаме опция да предоставим тежко въоръжение от рода на зенитно-ракетни комплекси и самолети, до момента в който не се намерят съответни заместващи платформи. Към този миг се водят диалози със съюзни страни за заместваща техника, с която може да се реализира оперативна съгласуемост.

„ Ако желаеме да имаме осъвременена войска, ние несъмнено би трябвало да си закупим съвременно оръжие, което дава отговор на актуалните условия “, безапелационен беше министърът на защитата. Той уточни, че и сега се работи по предпочитани модернизационни планове на въоръжените сили, както и за обезпечаване на летателната валидност на МиГ-29.

„ Полагаме невероятни старания за намирането на аварийни елементи за МиГ-29 До края на януари чакаме два мотора от Полша “, заяви министърът на защитата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР