Ресторантьорът: Най-добре е да се върне старият закон Предложението на

...
Ресторантьорът: Най-добре е да се върне старият закон Предложението на
Коментари Харесай

Да се пуши ли в заведенията: Ауспухът срещу цигарите

Ресторантьорът: Най-добре е да се върне остарелият закон

Предложението на Валери  Симеонов за връщането на пушенето на избрани места в заведенията разпали нови диспути. Поддръжниците му незабавно  извадиха причини: през последните години на процедура контролните органи не успяват да създадат по този начин, че в заведенията да не се пуши. Въпреки инспекциите и формираните актове в множеството от тях, изключително вечер и измежду нощ, могат да се видят всеобщо клиенти с цигара в уста.

  " Готов съм да заплащам наложените ми актове, само че няма да забраня на клиентите си да пушат. Иначе няма кой да ми стъпи в заведението ", разяснява прочут пловдивски ресторантьор, поискал анонимност. Според закона инспекторите от районните здравни инспекции правят инспекции и имат право да постановат наказания.  В един миг от РЗИ - Пловдив признаха, че имат разполагаем единствено пет инспектори, които просто изнемогват. 

 Допълнителен проблем е, че с цел да бъде осъществена инспекция по сигнал, той се подава на дежурния за задачата телефон - 640 222. Ако сигналът е неизвестен, не се работи по него. Трябва да има посочени данни на лицето, което сигнализира, с цел да се даде противоположна връзка за осъществената инспекция. Задължително се показва и името на заведението. От общинския инспекторат след недоволства на жители също се пробваха да вършат инспекции. Техните чиновници обаче не  могат да глобяват нарушителите, а единствено да предават сигналите на районната здравна ревизия. Така се губи доста време и на процедура нищо не става. 

Други показват, че изгорелите газове, изключително от моторите на старите дизелови коли, също са доста нездравословни и рискови. Световната здравна организация дефинира въздуха в България като рисков за здравето. София е водач в класацията на Европейската организация по околна среда за най-замърсена столица в Европа.  Пловдив пък е отпред в таблицата за най-замърсения град у нас.  Броят на преждевременните смъртни случаи в България заради високите равнища на замърсяване варира сред 14 000 и 18 000 души годишно. В тази цифра не се включват тежките белодробни болести, заболяванията на сърдечносъдовата система, на мозъка и на репродуктивната система, които са в следствие или се обострят от качеството на въздуха, който дишаме. Освен старите коли, доста рискови са частиците, които се отделят при изгарянето на дърва и въглища през зимата, а към момента доста хора се отопляват  с тях.

Всички тези данни дават мотиви на бранителите на тютюнопушенето в заведения да обвинят управляващите, че са подхванали масирана акция против цигарите, а не вършат нищо против намаляването на нездравословните излъчвания, изпускани от старите коли, и отоплението с твърдо гориво. Според тях жертвите на тютюневия пушек са по-малко от тези от мръсния въздух.

Тезата им обаче се отхвърля от съперниците на пушенето. Всичко потегли от Пловдив. От 1 юни 2012 година се не разрешава тютюнопушенето в цялата страна на закрити публични места. С тези думи, казани пред публицисти на 14 декември  2011  година в града под тепетата, министър-председателят Бойко Борисов разбуни духовете. Това стана след първото изнесено  държавно съвещание, които се организира в постройката на Областната администрация, а хазаин бе губернаторът Здравко Димитров. Тенденцията важи за целия свят, защото този камшик за човечеството се лимитира в пъти, добави министър председателят. Забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник, сподели още той и изрази вярата си предлагането да бъде признато и от Народното събрание.

Датата 1 юни не е определена инцидентно, защото тогава настава летният сезон и ще се даде опция притежателите на заведенията да могат да се приспособяват, уточни Борисов. Премиерът посочи, че държавното управление е предложило смяната още преди две години, като толерантно е дало гратисен интервал на ресторантьорите да се приспособят. 

Той призна, че е мислил друго, когато са почнали да разискват тази тематика. 
" Дойдоха при нас с доводите, че ще банкрутират заведенията за хранене, ще банкрутират хотелите, ще настане смут. Как не е настанал в Америка, по какъв начин не е настанал в Бразилия, по какъв начин не е настанал в цяла Европа! Само при нас незабавно настъпва смут. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настъпва смут внезапно. Знам, че  доста хора ще бъдат срещу, но аз по тази причина и смятам, че от 1 юни като знак в Деня на детето, а и стартира летният сезон. Тогава времето е хубаво, може да се пуши на открито и последователно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези старания ", аргументира се той.

Депутатите одобриха предлагането. От тогава до в този момент имаше няколко несполучливи опита за облекчение режима, само че без триумф.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР