Ресторантите масово не са се снабдили с ПОС терминали, след

...
Ресторантите масово не са се снабдили с ПОС терминали, след
Коментари Харесай

Проверка на Lupa.bg: Ресторантите масово отсвириха задължителния ПОС терминал

Ресторантите всеобщо не са се снабдили с ПОС терминали, откакто от началото на месеца това е условие на страната. Проверка на Lupa.bg сподели обаче, че заведенията за хранене в по-голямата си част към момента не оферират тази услуга. 

Пред медията ни някои притежатели се оправдаха, че по този начин бранят ползите на сервитьорите си, тъй като при заплащане с ПОС терминал те няма да могат да получават бакшиши. 

Глобите са към момента доста дребни и по този начин няма по какъв начин да накарат притежателите да внедрят заплащането с карта, разясняват търговци пред медията ни. 

За физически лица, които не са търговци, санкцията е сред 100 и 500 лв., до момента в който при едноличните търговци (ЕТ) и юридическите лица тя варира от 500 до 2000 лв..При наново нарушаване санкцията се усилва от 200 до 1000 лв. за физическите лица и от 1000 до 4000 лв. за юридически лица и Едноличен търговец.

От 1 март тази година заведения, заведения за хранене и питейни заведения с две и повече звезди към този момент наложително би трябвало да разполагат с ПОС-терминал за разплащане.

Това се случва, откакто в края на предходната година депутатите одобриха промени в Закона за туризма.

С тях беше заложено, че в заведения за хранене и развлечения с категории - две, три, четири или пет звезди, е наложително да има обезпечена опция за заплащане и посредством терминално устройство ПОС.

Уточнява се, че информация за това би трябвало да е сложена на видно за клиентите място в съответния обект.

Тепърва ще стартират съществени инспекции и налагане на санкции, безапелационни са контролните органи. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР