Ресторант в Бостън, който отвори врати в началото на месеца,

...
Ресторант в Бостън, който отвори врати в началото на месеца,
Коментари Харесай

Първата в света кухня без готвачи

Ресторант в Бостън, който отвори порти при започване на месеца , е първият, разчитащ не на хора, а на машини. И то не за разнасянето на храната, а за самото й подготвяне. Процесът е изцяло автоматизиран и се случва пред очите на посетителите.

Така бе направена първата стъпка към заместването на хората от машини и в областта на кулинарията . Досега сме виждали робот, който пече месото за хамбургери, или робот сервитьор. В този случай приказваме за няколко машини, които работят в цялостен синхрон, с цел да подготвят поръчаното ядене, спазвайки тъкмо рецепта.

 Снимка 359104

Идеята е осъществена от инженери по роботика от Института по технологии към Масачузетския университет със съдействието на готвача Даниел Боулуд. Той създава менюто на Spyce, а те вършат допустимо седемте машини да подготвят общо 200 ястия дневно, за към три минути всяко .

Ресторантът предлага латинска, тайландска, индийска и мароканска кухня - общо десетина ястия. Има по нещо и за вегетарианците, и за веганите. Всички ястия се сервират в купи, а цената им стартира от 7.50 $.

Публикация, споделена от Spyce (@spycefoodco) на Май 3, 2018 в 8:54 PDT

А по какъв начин се случва магията? Щом си поръчаме мечтаната храна посредством избиране от таблет, специфична система донася нужните съставки за приготвянето й от хладилника . Те са разграничени на тъкмо измерени порции според от ястието, за което ще се употребяват.

След това се слагат в голям уок, загрят до 232 градуса по Целзий , разяснява Straits Times. Тази температура разрешава ястието да бъде сготвено за към две-три минути. Когато процесът завърши, уокът се накланя и изсипва храната в купичка.

Публикация, споделена от James Jae Wook Cho (@jamesthecho) на Май 3, 2018 в 9:30 PDT

Все отново, и в тази кухня хора не липсват. Но те имат по-скоро помощна, в сравнение с основна роля. През нощта чиновници режат и разделят всички съставки, подреждайки ги прилежно в хладилника.

А човек от личния състав прибавя някои съставки, като тиквени семки или дресинг, откакто ястието е сготвено и изсипано в купата. Така процесът стартира и приключва с човешка интервенция.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР