Реставрацията на Нотр Дам е почти завършена и катедралата е

...
Реставрацията на Нотр Дам е почти завършена и катедралата е
Коментари Харесай

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

Реставрацията на " Нотр Дам " е съвсем приключена и катедралата е покрай наново отваряне пет години след пожара, до момента в който светът чака с неспокойствие Олимпийските игри в Париж, оповестява Ройтерс.

Вечерта на 15 април 2019 година покривът на храма избухва в пламъци. Скоро пожарът обгръща кулата и съвсем срутва основните камбанарии. По целия свят телевизионните фенове следят с смут, до момента в който средновековната постройка гори.

Все още не е ясно какво тъкмо е предизвикало пожара. Френски управляващите обявиха, че електрическа щета или горяща цигара е допустимо да са провокирали пожара.

Гордостта на работещите по плана личи. " Това е строителната работа на живота, тъй като възобновяване на цялостен монумент в цялата му триизмерност е нещо извънредно ", споделя Ема Ру, занаятчия по емблематичните витражи.

Повторното отваряне е планувано за декември и сега върви по график, съгласно служителя, който управлява строителния план - Филип Жост.

Проектът до момента е коствал 550 млн. евро, финансиран частично с големи дарения, в това число от милиардерите от първокласния бранш Франсоа-Анри Пино и семейство Арно. Дарени са толкоз доста средства, че даже ще останат запаси за спомагателни вложения в постройката.

63-годишният Жост, инженер по обучение, който е прекарал огромна част от кариерата си в Министерството на защитата, пое поста, откакто предшественикът му, военачалник Жан-Луи Жоржелен, почина при случай по време на поход през август 2023 година

Около 250 компании и стотици занаятчии, архитекти и експерти работят по изключителна част на плана, с цел да може шедьовърът на готическото изкуство да бъде открит още веднъж на 8 декември, както към този момент е планувано.

Отвътре " Нотр Дам " възвърна чужд до момента искра: почистването на стените и сводовете е съвсем приключено, отбелязва Агенция Франс Прес. Така към този момент са забележими цветът на камъка от Ил дьо Франс и изрисуваните декори, които са били заровени под пластове нечистотия. Все още се поставят черно-белите карирани подове, както и напълно модифицираната апаратура на техническото и електрическото съоръжение и противопожарната система, споделя Жост.

Епархията взема решение да обнови централната част на катедралата и да я оборудва с нови мебели от кафяв бронз, както и с 1500 стола от солиден дъб, които ще бъдат инсталирани през есента.

Големият орган (най-големият във Франция) е затрупан с оловен прахуляк след пожара. След почистването неговите 8000 тръби са съединени още веднъж една по една. Възстановяването на " гласа " на " Нотр Дам " лишава шест месеца.

До лятото би трябвало да приключат покривите на нефа, хора и хоровата част, реставрацията на подовете, както и работата по вътрешното художествено обзавеждане.

От есента преддверието и методите ще бъдат разчистени и преустроени в съдействие с управляващите в Париж, които дават отговор за преструктурирането на околния регион. Той би трябвало да бъде озеленен до 2028 година, означи Агенция Франс Прес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР