Решителни стъпки за създаване на Европейски съвет за иновации, предприема

...
Решителни стъпки за създаване на Европейски съвет за иновации, предприема
Коментари Харесай

ЕК инвестира над 2 млрд. евро за създаването на Европейския съвет за иновации

Решителни стъпки за основаване на Европейски съвет за нововъведения, подхваща Европейска комисия. Инициативата започва преди идното на 21 и 22 март разискване на Европейски Съюз по отношение на нововъведенията, индустрията и конкурентоспособността.

Световната конкуренция се ускорява и Европа се нуждае от задълбочаване на качествата си за нововъведения и вдишване на риск, с цел да се конкурира на пазар, все по-определян от новите технологии. В тази връзка Комисията вкарва основаването на Европейски съвет за нововъведения (EIC), който да трансформира научните открития на Европа в предприятия, които да могат да нарастват бързо.

Понастоящем в пилотната си фаза Европейският съвет за нововъведения ще стане работеща действителност през 2021 година в границите на идната стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения "Horizon Europe ".

„ С Европейския съвет за нововъведения ние не просто внасяме пари на масата. Създаваме цялостна иновационна система, с цел да сложим Европа на напред във времето в стратегическите технологии и нововъведения, които ще образуват нашето бъдеще като изкуствен интелект, биотехнологии и сила с нулеви излъчвания. Трябва да се съсредоточим върху потребностите на новаторите, които ще основат работни места, ще засилят световната ни конкурентоспособност и ще подобрят всекидневието ни.”, съобщи Карлош Моедаш, комисар по научните проучвания, науката и нововъведенията.

През 2017 година Комисията започва пилотната фаза на Европейския съвет за нововъведения, въвеждайки открити състезания и персонални изявленията, с цел да разпознава и финансира най-иновативните започващи предприятия в Европа. Днес Комисията разгласи значимите стъпки, по които ще се развиват оставащите две години от пилотната фаза на нововъведения съвет за нововъведения.

Предвид възходящото икономическо значение на нововъведенията и въз основа на ранния триумф на пилотния план, Комисията предложи да отпусне 10 милиарда евро на Европейски съвет за нововъведения в границите на програмата "Horizon Europe ", финансирана от Европейски Съюз за финансиране на научните проучвания и нововъведенията за 2021-2027.

През юни 2018 година Комисията предложи най-амбициозната стратегия за научни проучвания и нововъведения "Horizon Europe " с препоръчан бюджет от 100 милиарда евро за 2021-2027. Предложението се основава на приноса на Комисията към срещата на водачите на Европейски Съюз на 16 май в София "Обновена европейска стратегия за научни проучвания и нововъведения - шансът на Европа да оформи бъдещето си ", който акцентира нуждата от основаване на Европейски съвет за нововъведения и други стъпки за конкурентоспособността на Европа.

В заключенията на Европейски Съюз от 28 юни 2018 година беше утвърдено основаването на Европейски съвет за нововъведения в границите на идващия дълготраен бюджет (2021—2027 г.). Европейският съвет за нововъведения е част от по-широка екосистема, която Европейски Съюз вкарва, с цел да даде опция на доста бизнесмени в Европа да станат водещи международни компании.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР