Решимостта на Иран да подкрепи непопулярното иракско правителство не вещае

...
Решимостта на Иран да подкрепи непопулярното иракско правителство не вещае
Коментари Харесай

Протестите в Ирак и безразличието на Запада

Решимостта на Иран да поддържа непопулярното иракско държавно управление не вещае нищо положително за демокрацията в Близкия изток.

Иранските водачи споделят, че не се стремят да претворят Персийската империя в днешния Близък изток. За разлика от Съединени американски щати, споделят те, Иран не е империалистическа мощ. Не по този начин обаче наподобяват нещата за мнозина в Ливан, където тесните финансови и военни връзки на Иран с водещата в страната шиитска политическа организация Хизбула предходната седмица стана обект на гневни антиправителствени улични митинги.

Благата визия за Иран като доброжелателен помагащ комшия мъчно се съчетава с поддръжката му за протеста на хусите в Йемен, където починалите в вилнеещата от четири години война са към този момент 100 000. Този спор наподобява като типичен борба посредством проксита сред две външни сили (шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия), всяка от които се бори за районно владичество.

Широкото въздействие на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война измежду иранската твърдолинейна религиозна върхушка и околните му връзки с висшия лидер аятолах Али Хаменей са основен фактор за това, което умерените с паника преглеждат като рискова политика на геополитическо надскачане на опциите. Най-видният измежду " ястребите " е командващият силите " Кудс " в Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война генерал-майор Касем Солеймани.

Така че може би не е изненадващо, че Солеймани се появи в Ирак предходната седмица, до момента в който всеобщи демонстрации в Багдад и други, основно шиитски градове, заплашваха да смъкват държавното управление. Иракският министър председател Адел Абдел Махди дължи поста си на Иран, трансформирал се в най-влиятелен фактор след изтеглянето на огромната част от американските сили през 2011 година Ирак е още една непровинция на иранската неимперия и Солеймани не възнамеряваше да пропусне тази опция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР