Решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва

...
Решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва
Коментари Харесай

Кирил Петков: Решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС

„ Решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания би трябвало да е в Европейски Съюз, споделя министър председателят пред румънска медия “, оповестява „ Труд “. Оказва се, че министри от обединението не са осведомени с думите на шефът им и обещанията му.  

Водещата Кристина Чилеаку отбелязва, че българското държавно управление е направило компромис със Скопие и пита „ дали това е дългогодишен компромис, или нещо може да се промени, в случай че в даден миг държавното управление се разпадне.

„ Решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания би трябвало да е в Европейски Съюз ”, дава отговор Кирил Петков.

„ Ако моето държавно управление остане, а за това работя всеки ден, решили сме, че бъдещето на Северна Македония и Албания би трябвало да бъде в Европейски Съюз. Имам поради, че това е добре за района. Разбира се, има някои неща, които към момента би трябвало да бъдат решени, и ние би трябвало да работим интензивно, с цел да ги разгадаем. Знаем трудностите, знаем проблемите, които би трябвало да решим, в този момент просто би трябвало да ги решим ”, споделя още Петков. Интервюто е оповестено в румънската медия на 9 май, тъкмо при отпътуването на Кирил Петков за Съединени американски щати.

На въпрос на „ Труд “ дали кабинетът не е трансформирал позицията си към Скопие, министри от съдружните партии обявиха, че не знаят за медийното присъединяване на министър-председателя, само че „ позицията на държавното управление е непроменена “.

„ Преговорите със Северна Македония за участие в Европейски Съюз може да стартират откакто Скопие стартира да извършва Договора за добросъседство от 2017 година “, показаха още членове на държавното управление, само че не пожелаха да бъдат представени. Ветото за Северна Македония е най-парливата тематика в болшинството на властта и е оповестена за „ алена линия “ от Българска социалистическа партия, а Тошко Йорданов от Има Такъв Народ предизвести, че „ ръководещата коалиция може да бъде застрашена само от разминаването в позицията за Северна Македония “.

Вчера рано сутринта от Министерския съвет оповестиха, че Петков е провел диалог с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. А още във вторник вечерта Петков се похвали за диалога си с Блинкен в туитър. На формалния уебсайт на Държавния департамент обаче информацията бе озаглавена по този начин: „ Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен се срещна виртуално с българския министър председател Кирил Петков “. Темата за Северна Македония и Европейски Съюз отсъстваше от информациите, само че от пресслужбата на Министерския съвет показаха, че Петков и Блинкен са разговаряли и „ за стабилността и развиването на Западните Балкани “.

Според известието на Държавния департамент на Съединени американски щати, в което се показва изказване на представителя Нед Прайс, не са упоменати Северна Македония и Албания, само че в него се споделя: „ Двамата потвърдиха своята обща визия за нашите трансатлантически връзки, а държавният секретар акцентира още веднъж значимостта на бързото присъединение на квалифицирани претенденти към Европейския съюз “.

В навечерието на визитата на Петков в Съединени американски щати от Македонската осведомителна организация (МИА) разпространиха информация от Държавния департамент, че Съединени американски щати водят договаряния с България и Северна Македония на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните разногласия, защото е време Северна Македония и Албания да стартират предприсъединителни договаряния с Европейски Съюз. Американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен диалог предходната седмица показаха, че процесът се форсира, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на МИА.

„ В отговор на молба на МИА да се разкрият детайлности и периоди в това отношение, представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели нощес, че се продължава с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните разногласия. Няма обаче да разгадавам детайлности за тези диалози, сподели Прайс. Той уточни, че Съединени американски щати от дълго време са последовател на интеграцията на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз “, се споделя още в новината на МИА. Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в Европейски Съюз. Процесът на разширение предизвиква дълготраен мир, непоклатимост и разцвет в целия район, сподели той.

Говорителят добави, че решението на Европейски Съюз от март 2020 година за започване на договаряния за присъединение на Северна Македония и Албания се смята за позитивна стъпка ”.

Само преди седмица президентът Румен Радев съобщи, че натискът към България за предоставяне на единодушие за започване на договаряния на РСМ с Европейски Съюз е голям. Радев направи това изявление по време на национална конференция под негов патронаж „ Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония “.

През миналите седмици стана ясно от изказване на външния министър Теодора Генчовска, че страната ни има двойнствена политика във връзка с Скопие - има политика на Кирил Петков и съветниците му за Македония и такава на Министерството на външните работи. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР