Реших да ви запозная с един експеримент, който проведох през

...
Реших да ви запозная с един експеримент, който проведох през
Коментари Харесай

Експеримент: Колко можем да разберем за едно дете от социалните мрежи на майка му? 

Реших да ви срещна с един опит, който организирах през последните седмици. Исках да схвана, какъв брой информация мога да си набира за изцяло непознато дете през профила на майка му. Това написа Тони Иванова от Фондация " Офлайн Кидс ". Фондацията има за цел да популяризира по-осъзнато потребление на технологиите и да пази дребните от заплахите в интернет. 

Вижте какво написа Тони Иванова за опита: 

" Разбира се, трансформирала съм обстоятелства и събития за анонимността на детето.

Историята стартира по този начин: моя другарка ми показа за съседка, която качва постоянно децата си в обществените мрежи, в подтекста на това, че аз съм изцяло срещу. На мен ми хрумна концепцията да ѝ предложа другарство, до няколко часа другарството ми беше признато, без да сме се виждали в миналото. Разгледах постовете й за една година обратно и съумях да обобщавам следната информация за едно от децата ѝ.

цялостни три именадата и година на ражданеквартала, в който живее и стесних периметъра на точния адрес до няколко блока единствено по информацията от профила на майкатаимената на родителите и братята и сестрите ѝ, други близки родственици и техни снимкиучилището, в което учи, обичан предметгодишния триумф за предходната образователна годинанякои университетски достижения на олимпиада и състезаниеимената на някои близки съученици и техни снимкиимената на някои учители и техни снимкикакъв спорт посещава и кой тъкмо ден от седмицатадетайли от фамилната й история, да вземем за пример, че е от предходен брак на майка сиразнообразни събития, които е посещавала, пиеси, кинопрожекции, музикални събитиядетайли от летните фамилни почивки на фамилията, в това число локациинякои качества и привички на детето, например непримиримост, хранителни желания, обичана книжна поредност и др.актуалния ѝ дрешник, в това число учебна униформаТова е информация, с която може да разполага всеки един от приятелите на майка ѝ. Тук пораждат два въпроса:

Морално вярно ли е всеки другар на майка й да има достъп до толкоз информация за детето, освен това не в разговорна форма, а оповестена в интернет?

Достатъчна ли е тази информация на евентуален неприятел, с цел да направи детето лесна цел за кражба на идентичност, корист, похищение и др? "

Много хора в обществените мрежи разясниха опита и се съгласиха, че родителите би трябвало да защищават децата от възможните опасности и недоброжелатели в интернет. 

" Много ме кефи по какъв начин от всички места, на които се завъртя този пост последните дни, всички ужасно се трогват и плашат за възможни похищения и също за личните си персонални данни (валидни причини, схваща се). Веднъж обаче не видях да се дебатира има ли морално право родителя да се употребява с персоналната информация и още по-лошо персонални истории, страсти, прекарвания на детето си - да ги прави притежание на други, подстрекан от личните си търсения. Децата в нашата блага татковина към момента необятно се преглеждат като благосъстоятелност на родителите. То като кученце малко е ситуацията, да се похвали човек на приятелите какви номера е научило и по какъв начин хубаво е сресано ", написа участничка в полемиката. 

" Лично за мен е излишно и рисковано даже и с хората от листата ми с другари във ФБ да споделям каквато и да било персонална информация за детето ми. Снимки с деца на другари не качвам, даже и с алтернатива за органичаване кой може да ги вижда. Снимки пред детската градина с забележими имена и номер на ДГ също не споделям, нито пред входа на учебното заведение с очевидно името и номера му, табела на улицата, дипломата или различен документ с видни персонални данни. Въобще не споделям обществено фотосите му и апелирам за това и приятелите и познатите си. Донякъде разбирам хората, които споделят, с цел да се похвалят с триумфи, поради обществения си статус и така нататък, само че аз избирам след избрана възраст детето ми единствено да реши дали желае да участва в социлните мрежи. Наистина зачестиха случаите на хакнати профили в обществените мрежи, само че това е от години и би трябвало хората да сме малко по-обрани в шерването на прекомерно персонална и сензитивна информация за себе си и децата си. Дано не престават да споделят обявата и тя да стигне до повече хора, които би трябвало да я прочетат ", гласи различен коментар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР