Реших да се занимавам с готварство още като малък, защото

...
Реших да се занимавам с готварство още като малък, защото
Коментари Харесай

Шеф Маринкович: Не яжте препечени сухи меса, защото протеинът изчезва

Реших да се занимавам с готварство още като дребен, тъй като пристигам от Сърбия и в фамилията, което съм израснал баба ми и дядо ми бяха готвачи. В този фамилен дух и аз взех решение, че желая да стана като дядо. Като дребен обикалях към него като готвеше и ми беше доста забавно. Това ме мотивираше доста да бъда като дядо ми един ден.


Това съобщи в изявление пред БГНЕС Далибор Маринкович, основен готвач в ресторант “Котилото ”.


Маринкович живее и готви в България от 19 години, а тази година ресторант “Котилото ” получи премията “Най-добър ресторант за балканска кухня ”.


С него разговаряхме и за това какво го стимулира да се занимава с готварство толкоз дълго време. „ Това е нещо от вътрешната страна, което те кара да готвиш - да зарадваш различен човек и да извадиш усмивката на клиента, когато сервираш, радва твоята душа “, изясни той и добави, че точно това го стимулира да продължи да се занимава с готварство през годините. „ Радвам се, когато клиентите са удовлетворени, нахранили са се добре и това ме кара да не преставам “, посочи основният готвач.


„ Тук на Балканите имаме сходни артикули. Имаме качествени зеленчуци, качествени меса, усетите са ни близки, традициите също са близки, методът на хранене и манталитета. В Сърбия, когато приказваме за сръбската кухня всички се сещаме за сръбска скара - плескавици, ущипци и други ястия. Като ядене на скара, което най-обичам, са ущипците. Обичам да похапвам месо, само че и не пресилвам “, означи той и уточни, че когато готви за клиент, той подготвя ястието като за себе си.

Главният готвач даде и кулинарен урок за начинаещите готвачи, само че и за феновете на месо. Според него готварството е опит, труд, само че и време. „ Научаваме се да не препичаме доста месото. С времето започваш да усещаш месата и по принцип поучавам да не се ядат толкоз препечени сухи меса, а леко полусурово или 80-90% изпечени, тъй като едно месо, когато го печете повече, протеинът изчезва. Препоръчвам когато се готви да се хващат тези тънкости “, сподели Маринкович.

Той изясни, че всяка година в ресторанта вършат ястия за летните дни и за откриването на лятната им градина. " Повечето неща са на скара, само че предпочитам меса, които са с по-малко мазнини - свинско бонфиле, телешко и пилешко филе “, посочи основният готвач и уточни, че през летните дни съгласно изследвания месото би трябвало да се хапва по-умерено. Според него в жегите би трябвало да се акцентира най-много на салатите, тъй като в този момент е сезонът на хубавите зеленчуци. „ Това е времето, когато зеленчуците ни дават най-вече витамини “, означи Маринкович. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР