Решенията на здравната криза трябва да се взимат на базата

...
Решенията на здравната криза трябва да се взимат на базата
Коментари Харесай

Радев: Изходът от здравната криза изисква консенсус

Решенията на здравната рецесия би трябвало да се взимат въз основата на здравната експертиза. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с шефове на лечебни заведения от област Пловдив, на която те споделиха с президента провокациите, с които се сблъскват в актуалната епидемиологична конюнктура. В срещата присъединяване взеха и заместник-министърът на опазването на здравето Тома Томов, регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев, шефът на РЗИ – Пловдив Сийка Димчева и ръководителят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

По време на диалога шефовете на лечебни заведения от област Пловдив показаха терзанията си от все по-усложняващата се епидемиологична конюнктура, при която липсва задоволително медицински личен състав, а свободните места в лечебните заведения са на привършване. Бе откроена значимостта да бъде избегнат цялостен локдаун като се прояви отговорност и прецизно се съблюдават въведените здравни ограничения. Обща бе позицията, че за превъзмогване на рецесията е належащо да се търсят виновни и дълготрайни решения и подсилване на потенциала на системата на опазване на здравето.

Сред акцентите в диалога сред президента и медицинските експерти бе и нуждата от прекратяване на политическите спекулации в битката с епидемията. " Изходът от здравната рецесия изисква да се реализира консенсус на първо място сред специалистите “, акцентира президентът Румен Радев. Директори на лечебни заведения споделиха мнението, че недоверието на огромна част от хората към здравните ограничения се дължи това, че през последните години профилактиката и предварителната защита са оставени на назад във времето и липсват просвета и привички за това всеки да обръща внимание на здравето си, а вместо това хората постоянно реагират в последния миг.

Държавният глава благодари за упоритостта и всеотдайността на медицинските експерти за напъните им за преодоляването на здравната рецесия и прикани за ефикасен и непрекъснат разговор на лечебните заведения с регионалната администрация, Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз. По думите на президента това ще способства и за своевременното решение на зараждащите проблеми в лечебните заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР