Решенията на ВАС от вторник за “Капитан Андреево” са един

...
Решенията на ВАС от вторник за “Капитан Андреево” са един
Коментари Харесай

Премиерът: Ако съдът върне лабораторията на Капитан Андреево, държавата ще губи по 50 млн. лв.

Решенията на Върховен административен съд от вторник за “Капитан Андреево” са един от положителните образци, за какво би трябвало да се борим за правосъдна промяна. Ако съдът върне частната лаборатория на пункта, страната ще губи 50 млн. лева доходи на година, съобщи в сряда министър председателят Кирил Петков слез съвещанието на Министерски съвет в сряда. Той изброи, че загубата на тези средства значи страната да задраска построяването на 6 детски лечебни заведения или на 15 регионални лечебни заведения, или на нови 52 ядрено-магнитни скенери. Във вторник със серия от решения. Върховен административен съд взе и решение да се преразгледа жалбата на “Евролаб 2011”, с която компанията апелира решението на страната от 20 май - само държавна лаборатория в София да може да прави проби за пестициди за влизащите от Турция плодове и зеленчуци. Дотогава тази активност се извършваше единствено от въпросната компания.

Минус 50 млн. лева на година

Кирил Петков направи прогноза, че частната лаборатория на компания “Евролаб 2011” евентуално ще бъде върната на втора инстанция на пункта.

" Това че частната лаборатория на " Капитан Андреево " ще бъде евентуално върната от втората инстанция на Върховен административен съд, значи, че страната има огромен риск да се лиши от 50 млн. лева доход на година. Това значи 6 детски лечебни заведения, значи 15 регионални лечебни заведения, значи закупуването на 52 нови ядрено-магнитни скенери или 6000 бебешки ковьози. Просто, вместо тези неща да може страната да ги купува, ще отидат в случай че остане това решение на Върховен административен съд в облагата на една частна компания на границата”, сподели министър председателят.



Късно във вторник вечерта с много подигравка въпросът бе коментиран от изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните проф. Христо Даскалов.

" Скъпи другари, написа ви един " лъжец " на 62 години. Е, популярност Богу, " положителното " през днешния ден ни победи и ни постави на мястото ни. А то нали виждате измамата да внесем в бюджета на Родината ни 10 млн лв. за 50 дни, да стартираме да изследваме проби в държавната ни лаборатория, да дадем работа на 45 индивида, да въведем разплащания единствено с карти (кеша е неразрешен!), да направляваме прецизно унищожаването на бракуваната стока, съдържаща пестициди. Е, може ли такава " ИЗМАМА " да продължава дълго - отвратителни фантазии с тези пари да се строят детски градини, да се оборудват лаборатории, да се покачват заплатите на работещите в БАБХ и доста други безумия от този жанр. Да се върнем към " ДОБРИТЕ " остарели практики и вън на " измамниците " от храма на българското статукво ", написа той.



За правосъдната промяна

“Решението на Върховен административен съд за Капитан Андреево е един от най-хубавите образци за какво би трябвало да продължим да се борим да имаме правосъдна промяна. Докато този вид решения съшществуват, аз се опасявам, че не сме довършили смяната. Но това, с цел да се случи би трябвало да имаме едно в действителност свободно болшинство за тази правосъдна реформа”, сподели още в сряда Кирил Петков.

Какво реши във вторник съдът?

Административният съд София-град краткотрайно резервира пространствата на нашумялата в поредност от кавги компания " Евролаб 2011 " на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Това се случи откакто съдът oтмeни пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa Агeнцията пo xpaнитe, с ĸoятo се изискваше компанията дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния нa гpaничния пyнĸт “Kaпитaн Aндpeeвo”.

" Добрите вести " за компанията продължиха и от Върховния административен съд (ВАС). Съдът дефинитивно анулира възбраната на Агенцията по храните “Евролаб 2011” да извършва товарно-разтоварни действия на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ", като представител на превозвачите. И още във вторник Върховен административен съд взе решение да върне за ново разглеждане от различен състав на Административен съд – София-град жалбата на " Евролаб 2011 " за това, че от 20 май лабораторните проби от " Капитан Андреево " се изземат от компанията и стартират да се вършат в държавна лаборатория в София. Това решение е взето от правосъден състав под управлението на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков. https://www.mediapool.bg/sadat-varna-evrolab-2011-na-gkpp-kapitan-andreevo-obnovena-news337874.html

Скандалът с " Капитан Андреево " набра скорост откакто излезе запис за евентуално предлаган рушвет на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов, закани към депутати от “Продължаваме промяната”, а в изявление за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов уточни, че точно абсурдът с пункта е повода за рухването на държавното управление на Кирил Петков.

От 20 май страната пое напълно фитосанитарните лабораторни проби. От месец май фитосанитарният надзор на границата се прави от Българската организация по храните (БАБХ). Преди това монополът върху този печеливш бизнес беше възложен с 10-годишен контракт за наем на частната компания “Интерпред Еврологистик”, представлявана от Размиг Керопе Чакърян, прочут като " Ами ". А през тази година въпросната компания бе сменена от нова - " Евролаб 2011 ". Неин притежател е Васил Димитров, само че инспекция на уеб страницата откри връзки с търсения от Интерпол в предишното за присъединяване в проведена престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ. Споменатият Васил Димитров преди този момент е работил за компанията на Чакърян.

Преди месец изтече запис седмица изтече неизвестен запис със с изказване, че запечатва момента, в който на Даскалов е препоръчан рушвет, с цел да резервира активността на пункта на частната компания " Евролаб 2011 ". В анонимния запис непосредствено не се приказва за пари и рушвет, а за " документи ".

Даскалов публично удостовери достоверността на записа и уточни, че с него е разговарял проф. Пламен Моллов. Моллов е някогашен началник на Агенцията по храните по времето на кабинета " Орешарски ", беше и в инициативния комитет на Стефан Янев. Самият Моллов дефинира изказванията като " подправена вест ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР