Решенията на Съвета на Гаранционния фонд и на Комисията за

...
Решенията на Съвета на Гаранционния фонд и на Комисията за
Коментари Харесай

КФН: Гражданска отговорност не поскъпва заради повишените вноски на застрахователите

Решенията на Съвета на Гаранционния фонд и на Комисията за финансов контрол (КФН) за определянето на размера на вноските на застрахователните сдружения във фонда нямат връзка с определянето на размера на застрахователната награда.

Това декларират от КФН в отговор на изявленията в медиите за повишаването на застраховката " Гражданска отговорност "

Комисията изяснява, че с решение от 6 декември 2022 година тя дефинира по предложение на Съвета на Гаранционния фонд размера на вноските на застрахователите за застраховка " Гражданска отговорност " във " Фонд за незастраховани МПС " и " Обезпечителния фонд " за 2023 година От КФН допълват, че е извършено едномесечно публично разискване на плана на решението и не са постъпили никакви възражения или оферти от заинтригувани лица, асоциации или жители.
 По-скъпа
По-скъпа " Гражданска отговорност " от Нова година

КНФ одобри застрахователите да заплащат по-висока вноска към Гаранционния фонд

От регулатора означават, че вноските в Гаранционния фонд, въпреки да се заплащат със застрахователната награда, не са част от нея, а наградата по " Гражданска отговорност " се дефинира независимо от всеки лицензиран осигурител.

" Комисията е самостоятелен административен регулаторен орган, който реализира настоящ контрол за спазването на условията за достатъчност на застрахователните награди и при нужда постанова надзорни ограничения на застрахователите. Следва да се има поради, че според Кодекса за застраховането, предварителният контрол върху застрахователните награди е неразрешен. Това изключва налагането на обвързване за застрахователите авансово да уведомяват или да желаят утвърждение на препоръчани от тях нараствания на тарифните ставки на наградите ", декларират още от КФН.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР