Решенията на руския президент Владимир Путин по отношение на Украйна

...
Решенията на руския президент Владимир Путин по отношение на Украйна
Коментари Харесай

ISW: Путин се страхува от поемане на рискове в Украйна

Решенията на съветския президент Владимир Путин във връзка с Украйна след първичната му неправилна инвазия на 24 февруари 2022 година демонстрират евентуално разминаване сред неговите максималистични цели и желанието му да вземе евентуалните високорискови решения, нужни за постигането им. Путин евентуално е работил с неправилното съмнение, че съветските сили могат да принудят Киев да капитулира без обилни военни жертви и е видял нашествието на Русия като стеснен и допустим риск. Разкритите съветски военни проекти, да вземем за пример, демонстрират, че Кремъл чака съветските сили да завладяват Киев след дни,  руските разследващи служби съгласно известията чакат украинската войска да се разпадне, а кремълските пропагандисти разгласяват превантивно авансово написана публикация, възхваляваща " успеха " на Русия на 26 февруари 2022 година

Това написа " Институтът за проучване на войната " (ISW) в днешния си скъсен разбор. 

Провалът на съветските сили в борбата за Киев - и с него военният проект на Кремъл - принуди Путин да се изправи пред комплицирани решения, до момента в който Кремъл води все по-скъпа и продължителна стандартна война. Путин обаче не подреди сложните промени в съветската войска и обществото, които евентуално са нужни за спасяването на неговата война.

Путин поредно пренебрегва, забавя или извършва единствено отчасти няколко евентуално нужни прагматични решения по отношение на неговата инвазия. Путин не пожела да подреди цялостна готовност след скъпото завладяване на Северодонецк и Лисичанск през юни-юли 2022 година и няколко несполучливи офанзиви, които изтощиха огромна част от стандартната му войска. Той подцени многократните апели от съветската националистическа общественост през май 2022 година за активизиране на резервисти, оповестяване на война на Украйна , въвеждане на военно състояние в Русия и модернизиране на системата за повикване в армията.
 ISW: Украйна чака огромна съветска атака в Донбас до март
ISW: Украйна чака огромна съветска атака в Донбас до март

Руски военни блокират интернета в Луганск

Путин евентуално се опасява и вместо това даде приоритет на набирането и ангажирането на относително неефективни нередовни въоръжени формирования през лятото.

Той също по този начин се опита да поддържа фасадата на лимитирана война, с цел да защищити огромна част от съветското общество от мащаба и цената на съветската война в Украйна. Путин също не направи доста обществени изяви, свързани с военните старания от началото на войната доникъде на декември. Освен това не се опита да заглуши огромната група съветски провоенни и ултранационалистически блогъри и общественици, които поддържаха военните цели, само че започнаха да подлагат на критика половинчатото съветско военно изпитание.

Путин продължи да избира относително по-малко рискови разновидности, даже когато беше изправен пред спираловидни военни провали през есента на 2022 година Путин стартира да приема непопулярни във вътрешното пространство — и евентуално рискови — политики като оповестяването на частична готовност или разширението на военното състояние надалеч след тежката обстановка на фронтовата линия след украинските триумфи стана ясно, че Кремъл се нуждае от спомагателна бойна мощност.

Путин можеше да разгласи по-голямо изпитание за готовност от докладваните 300 000 военнослужещи , само че евентуално се опасяваше, че така и така непопулярната вероятност за готовност ще навреди в допълнение на привлекателността му в съветското общество. Освен това Путин направи доста риторично изпитание да омаловажи мобилизацията, като я дефинира като готовност на определени резервисти, макар действителностите на съветските военни центрове за набиране на личен състав, които не са в положение да приложат такава целенасочена акция.

Путин също по този начин публично не разгласи военно състояние отвън Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области , а вместо това подреди на региони отвън Украйна да изградят правната рамка, нужна за поддръжка на съветската готовност. Освен това Путин единствено изборно успокои милблогърите, като извърши някои от техните претенции, като да вземем за пример пускане на " отмъстителна " ударна акция против украинската енергийна инфраструктура, като в същото време се въздържа от използване на други следващи претенции, като да вземем за пример ясно установяване на съветските граници, за които претендира.

ISW прави оценка, че Кремъл и съветското Министерство на защитата (МО) ползват със забавяне широкомащабни военни промени и третират Украйна като продължителна и огромна война - само че Путин продължава сходен модел на резервирано взимане на решения. ISW оцени на 15 януари, че Кремъл със забавяне подхваща мобилизацията на личния състав, реорганизацията и индустриалните дейности, които реалистично би трябвало да има, преди да стартира нашествието си в Украйна през февруари 2022 година

Путин обаче явно се въздържа да разгласи втора вълна на готовност, като американски и западни чиновници означават, че Путин още веднъж клони към осъществяване на " тиха готовност " заради опасенията по отношение на изключителната непопулярност на първата вълна на готовност.

Освен това се оповестява, че Путин организира изследвания, с цел да реши усещането на руснаците за готовност и не е взел решение по кое време да стартира по-нататъшна готовност, макар че министърът на защитата Шойгу разгласи широкообхватни промени за увеличение на жива мощ на съветските въоръжени сили на 17 януари.

ISW също по този начин следи спорни изказвания от чиновници на съветската Държавна дума и представители на Кремъл по отношение на измененията в протоколите за готовност и набор, което евентуално демонстрира, че Путин е наредил правенето на тези разпореждания , само че не желае да ги разгласи пред обществеността.

Путин изключително разчита на група изкупителни жертви, които обществено да поемат опасности вместо него и да поемат виновността за съветските военни провали и непопулярна политика. Путин разрешава и от време на време е съдействал за рецензиите на съветските милиблогъри към съветското МО, с цел да отклони виновността от себе си.

Путин, да вземем за пример, нарежда съветския министър на защитата Сергей Шойгу и Министерството на защитата да бъдат лицето на неговото най-непопулярно решение в страната до момента - разпореждане на частична готовност - като накара Шойгу да изясни наредбите за готовност в телевизионно изявление.

Путин също неведнъж е упреквал съветското МО за всеки проблем, обвързван с осъществяването на частична готовност, и даже обществено е укорявал МО и го е призовавал да се вслушва в рецензиите.

Путин неведнъж пренарежда съветската командна конструкция по време на войната и разрешава на поредните командири да поемат виновността, като упреква за цялостните съветски военни провали обособените командири, а не неговата нереалистична и максималистична цел да завземе цяла Украйна.

Държавните пропагандни мрежи на Путин също хвърлиха отговорността за спорното съветско евакуиране от западния (десен) бряг на област Херсон и град Херсон през ноември 2022 година на някогашния пълководец на съветските въоръжени сили в Украйна, армейски военачалник Сергей Суровикин (който в този момент служи като заместник-командващ на съветската формация в Украйна под командването на новия командващ военачалник от армията Валерий Герасимов) и Путин не разясниха тази забележителна съветска загуба.

Путин постоянно употребява съветската Държавна дума, с цел да сложи условия за спорни решения, с цел да показа Путин като уравновесен водач. Путин неведнъж е отхвърлял рисковите оферти на съветската Държавна дума като легализирането на групата " Вагнер " в Русия или цялостното ангажиране с апелите за национализиране на собствеността на руснаци, които са избягали от страната по време на войната.

Путин също не съумя да се ангажира изцяло с ултранационалистическата изразителност, която естествено произтича от неговата максималистична инвазия в Украйна, макар че употребява някои от нейните детайли в своето опрощение за войната в Украйна.
 ISW: Русия няма сили за нахлуване в Запорожие
ISW: Русия няма сили за нахлуване в Запорожие

Основният удар е в Луганска област

Нежеланието на Путин да поема опасности, директно свързани с неговата стандартна война в Украйна, демонстрира, че е доста малко евентуално той да преследва нуклеарна ескалация или война с НАТО. ISW по-рано допусна, че съветските стандартни военни закани против НАТО не подхождат на опциите на Русия и че Русия употребява нуклеарни закани най-вече за заплашване на Запада. Путин явно цени вътрешното си статукво и се стреми да заобикаля рисковани и спорни политики в поддръжка на личните си цели. Путин също по този начин продължава да показва, че остава пресметлива персона, която натъртва доста на елиминирането на рисковете - даже когато усещането му за обстановката, пред която е изправен, се разминава с действителността.

По този метод Путин единствено си слага максималистични и нереалистични цели , като приканва държавното управление и военните си да ги реализиран. Той въпреки всичко се въздържа от взимане на скъпоструващи решения, които евентуално изисква широкомащабната и продължителна стандартна война, която той стартира.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР