Решенията на Комисията за конкуренция да имат обвързваща сила за

...
Решенията на Комисията за конкуренция да имат обвързваща сила за
Коментари Харесай

Промени в Закона за защита на конкуренцията одобри кабинетът


Решенията на Комисията за конкуренция да имат обвързваща мощ за гражданския съд. Това планува една от утвърденият от държавното управление план на закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията.

Промените привеждат националното законодателство в сходство с нормите на Директива 2014/104/ЕС. Те касаят правила за споразумяване на искове за обезщетение на вреди по националното право за нарушавания на наредбите на правото на държавите-членки и на Европейския съюз в региона на конкуренцията. Регламентирани са също правото на подаване на иск, размерът на компенсацията, което може да получи повреденото лице, както и давностните периоди за подаване на искове за вреди.

Законопроектът съдържа експлицитни правила по отношение на прехвърлянето на надценката, когато директният покупател на нарушителя трансферира надценката на своя покупател надолу по веригата на доставки. В текстовете се предлага и придаването на обвързваща мощ за гражданския съд на влезлите в действие решения на Комисия за защита на конкуренцията, както и на решение на Комисията, което не е обжалвано или жалбата против него е оттеглена. Уреден е и въпросът по отношение на отговорността на лицата, когато нарушаването е осъществено от две или повече предприятия. Въвеждат се също правила, които регламентират достъпа до нужните доказателства.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР