Решенията на А1 в сферата на „Интернета на нещата“ помагат

...
Решенията на А1 в сферата на „Интернета на нещата“ помагат
Коментари Харесай

А1 е първият телеком в България, който предлага мобилни Narrowband IoT решения

Решенията на А1 в областта на „ Интернета на нещата “ оказват помощ на клиентите от разнообразни браншове на бизнеса и на обществените организации да се оправят с едни от най-належащите си проблеми. Заради множеството му преимущества за тези решения А1 употребява софтуерния стандарт 3GPP-базиран Narrowband-IoT (NB-IoT). Според GSMA, организацията, която съставлява ползите на 750 оператори и близо 400 компании от мобилната екосистема, има 155 мобилни IoT мрежи в международен мащаб, 105 от които са построени по софтуерния стандарт Narrowband-IoT, а A1 е първата компания, която предлага тези благоприятни условия на клиентите в България.

Сред преимуществата на NB-IoT са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), усъвършенстван транспорт на данните и високо равнище на сигурност на връзката. Друго преимущество на технологията е, че тя работи в лицензиран честотен диапазон, което на практика обезпечава отбрана на връзката от външни въздействия. По този софтуерен стандарт работят и фирмите от A1 Group в Австрия, Беларус, Хърватия, Сърбия и Словения.

Тодор Ташев, старши шеф „ Мрежа и услуги “ в А1 България, разяснява: „ За А1 софтуерното развиване в никакъв случай не е било самоцел, а средство да оказваме помощ на бизнеса и обществото да вземат решение действителни проблеми. Фактът, че сме първият оператор в България, който внедрява мобилни IoT решения, е високо самопризнание, което ни прави горди и ни стимулира за още повече старания да използваме софтуерното си водачество за значими за бизнеса и обществото въпроси. “

В България A1 към този момент е внедрила голям брой планове, които оказват помощ на обществени и бизнес организации да вземат решение някои от своите най-належащи проблеми. Портфолиото от IoT услуги, които A1 предлага на клиентите в страната, включва мониторинг на потреблението на вода в индустриални мащаби, мониторинг на използването на минерална вода, мониторинг на качеството на въздуха, мъдро ръководство на отпадъците, интелигентно градско осветяване и мъдро паркиране. Компанията влага доста в идентифицирането на най-подходящите приложения на мобилните IoT технологии, с цел да оказва помощ на бизнес клиентите да усъвършенстват процесите, да понижават разноските и по този метод – да се развиват и порастват.

Например, A1 е създала няколко NB-IoT решения, свързани с използването на вода. Едно от тях е отдадено на решение на проблемите със загуби на вода при ВиК сдружения и към този момент се ползва от няколко клиенти в София-област, Враца, Петрич, Велинград и други. NB-IoT решението на A1 комбинира усъвършенстван хардуер, новаторски програмен продукт и платформа за разбор на данните. То разрешава на ВиК сдруженията да предотвратяват приключване на вода, да подобрят процесите по поддръжка и да минимизират загубите на скъпа течност. По този метод те реализират освен оптимизация на разноските, само че и успокоение, че употребяват рационално естествените запаси. Подобно решение се ползва от A1 и при редица индустриални клиенти, измежду които МБАЛ Русе и ЖП гара София, за които потреблението на вода съставлява забележителна част от оборота.

За да помогне на общините да обезпечат рационално потребление на минерални води, A1 е създала и особено решение, което взима поради температурата и характерния химичен състав на термалните води. Благодарение на мониторинга и разбора в действително време, при преноса на минерална вода от сондажа до крайните консуматори в Община Казанлък, да вземем за пример, не се губи нито капка от скъпата течност. Иновативната услуга има голям капацитет измежду българските общини, поради обстоятелството, че страната ни е една от най-богатите на минерални извори в света и втора в Европа – след Исландия.

Мониторингът на качеството на въздуха е с все по-висок приоритет, изключително поради това, че замърсяването на въздуха продължава да бъде най-голямата екологична опасност за здравето на хората в Европа. Според отчет на Европейската организация за околна среда (EAOC) има над 400 000 случая на преждевременна гибел в Европейския съюз, които са породени от замърсяване на въздуха.

Контролът на качеството на въздуха се дава от A1 като облачно софтуерно решение, което автоматизирано събира данни от датчиците в действително време. То обезпечава визуализация в графичен и дигитален тип за всеки от проследяваните съставни елементи на атмосферния въздух – газове (азотен диоксид - NO2, въглероден оксид - CO, серен диоксид - SO2, озон - O3) и частици. Системата мери също температурата, влажността и налягането. Проектирана е да работи при всевъзможни метеорологични условия. По този метод услугата от A1 дава смесен разбор на качеството на въздуха в разнообразни елементи от обитаемото място, в което е внедрена. Потребителите на системата могат да подхващат бързи и ефикасни дейности за усъвършенствания на качеството на въздуха. Решението към този момент се употребява от Община Велико Търново и Община Костинброд.

NB-IoT решението на A1 за мъдро ръководство на отпадъците е уместно за общини и сметосъбиращи компании. Чрез датчици системата автоматизирано разпознава степента на запълване на контейнерите и количеството на извозваните боклуци. Системата дава автоматизирани, основани на разбор рекомендации за маршрута и навигацията на сметосъбиращи камиони. Използването на интелигентната платформа икономисва време на общинските управляващи и може да даде над 50% понижаване на разноските. Гражданите също получават изгоди под формата на по-чиста среда и сигурност, защото умната система алармира сметосъбиращите компании при положение на прибързано цялостни контейнери, както и сигнализира управляващите при положение на пораждане на пожар. Решението на А1 за мъдро сметосъбиране се употребява в Община Монтана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР