Решението за строителството на втори лифт над Банско е водеща

...
Решението за строителството на втори лифт над Банско е водеща
Коментари Харесай

Радости и раздори около втория лифт над Банско, европредседателство и корупция, разрушената къща на ген. Рачо Петров…

Решението за строителството на втори въжен превоз над Банско е водеща тематика за петъчните вестници.

" Правителственото утвърди на последното си съвещание за годината противоречивите промени в проекта за ръководство на Националния парк " Пирин ", които залагат нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктура в съвсем половината парк. Не е гласувано проекторешението за смяна в концесионния контракт с " Юлен ", което трябваше да бъде гласувано дружно с поправките в проекта за Пирин. Това стана известно от изказване на министъра на екологията Нено Димов на излизане от Министерския съвет пред публицисти, както и от гласуваното решение на Министерския съвет, изпратено по-късно от пресцентъра на кабинета. По време на съвещанието още веднъж Димов внесе изключително за гласоподаване две решения за Пирин, които липсваха до през днешния ден сутринта в дневния ред на Министерски съвет. В отговор на дейностите на кабинета еколозите още на следващия ден ще сезират Европейската комисия за нарушение на две европейски наставления и за формиране на две наказателни процедури против България, научи " Дневник ". Природозащитниците готвят и нов митинг в отбрана на Пирин в първите дни на българското европредседателство. Прието второ решение за Пирин през днешния ден форсира строителство на втори кабинков въжен превоз, за който обаче няма към момента импортирано капиталово желание. С него кабинетът разпорежда на екоминистъра при капиталов интерес за създаване на нов кабинков въжен превоз в Банско да се подхващат незабавно ограничения по екологичното законодателство, тъй че подобен да бъде построен във допустимо най-кратък период. Според обединението на природозащитните организации говоренето за втори въжен превоз над Банско е просто заслон, зад който се прокарват нови сечи на вековни гори и ново строителство на ски писти в огромни площи на националния парк, както и легализиране на нарушаванията на концесионера на ски зона " Банско " " Юлен ", правени през годините... " - в. " Дневник ".

" Еколози ще апелират пред Върховния административен съд (ВАС) решението на държавното управление за построяването на втори въжен превоз в Банско. " Ще изчакаме да бъде публично оповестено решението, защото за момента знаем за него единствено от медиите. След това ще го апелираме пред Върховния административен съд ", сподели пред БНР Катерина Раковска от рганизацията " Световен фонд за дивата природа ". " Със сигурност ще привикваме и нови митинги, ще се постараем да са в границите на Европредседателството. Една страна, която има рекламация да поема такава отговорност, не може да взима толкоз безотговорни решения ", съобщи тя. Тази вечер недоволни екоактивисти блокираха придвижването в центъра на София при втори за деня митинг против държавното решение. митингът е под наслов " Няма да дадем Пирин на мафията ". Първият митинг бе по време на държавното съвещание пред Министерския съвет. Едновременно с него тогава край Симитли бе проведен " импровизиран " митинг на поданици на Банско и близките общини и за малко бе затворен пътят за Гърция. Веднага откакто стана известно за решението на кабинета в Банско се състоя също по този начин " импровизиран " щастлив брифинг. В него участваха еврокомисарят по районната политика Корина Крецу, министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на града Георги Икономов... " - в. " Сега ".

" Еврокомисарят по районна политика госпожа Корина Крецу, която е в Банско за своята коледна почивка, посочи насладата си, че се намира в най-хубавия курорт в Източна Европа в миг, в който се дава зелена светлина за неговото по-нататъшно развиване. " Като румънска и европейска гражданка смятам, че Банско е добър образец за това по какъв начин би трябвало да се развива една туристическа дестинация. Многото гости от прилежащите страни Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, го потвърждават. В навечерието на Председателството на България на Съвета на Европейски Съюз, това е знак към Европа да обърне взор към по-бедните държави-членки. Считам, че политическите решения, които намират верния баланс сред икономическо развиване в сходство с екологичните правила, са вярната посока за намаляването на ножицата сред бедните и богатите жители на Европейски Съюз ", сподели тя на взаимна конференция с министър Николина Ангелкова и кмета на Банско Георги Икономов по отношение на признатото решение на Министерски съвет от през днешния ден, за предоставяне на зелена светлина за осъществяване на промени в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " според всички условия на екологичното законодателство. " Благодаря на Правителството и персонално на министър-председателя, господин Бойко Борисов, за виновната държавническа позиция, която бе изразена през днешния ден по време на съвещание на Министерски съвет. С признатото решение за промени в настоящия проект за ръководство на Национален парк " Пирин " се дава опция за развиването освен на зимните спортове в Банско, само че и в останалите зимни курорти в България. Това бе едно кардинално решение, основано на политическа предвидливост в поддръжка на устойчивото икономическо развиване на планинските райони в сходство с екологичните правила и условия за отбрана на природата. Това е идея, която пазиме от осем години и днешният ден е специфичен за нас. Той бележи една огромна крачка за зимния туризъм в страната и неговото бъдеще ", сподели кметът на Банско Георги Икономов. Министър Ангелкова показа насладата си от взетото решение на Министерски съвет и още веднъж акцентира, че процедурата за реализация на капиталово желание, обвързвана с доизграждане на спортна инфраструктура на територията на ски зона Банско, ще премине през всички законови процедури по оценка на въздействието върху околната среда. " - в. " 24 часа ".

" С признатите през днешния ден решения държавното управление взема решение два казуса - за създаване на нов въжен превоз на Банско и за опазване на природата на Пирин. Така министър-председателят Бойко Борисов заключи полемиката по приемането на промени в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " и за задължаване на министъра на околната среда и водите, при съществуване капиталов интерес за създаване на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме незабавни дейности за координиране по реда на екологичното законодателство на всички нужни устройствени проекти и капиталови оферти... " - в. " Труд ".

"...Премиерът Борисов уточни, че с днешното решение се довършва дългогодишната процедура по приемане на промени в Плана за ръководство на Пирин. " В този проект няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма здания, няма каквото и да било. И особено тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко капиталово желание, което ще се ползва в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съгласуемост и всички нужни и указани в закона дейности. Сиреч, не може да се направи една барака, не хотел - една барака, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че, персонално аз същински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо неправилно се прави, да се обединим върху две неща - природата, дърветата, парка Пирин - ще ги пазим по този начин, както би трябвало ", акцентира министър-председателят. Това са двете неща, които всички би трябвало да отстояваме. Просто друг беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички поддържаме - за втория въжен превоз в Банско, уточни министър председателят Борисов. " - в. " Стандарт ".

Вестниците не престават да наблюдават и тематиката за европредседателството.

" България ще управлява активността на Съвета на Европейски Съюз в миг, в който европейският дневен ред е изправен пред съществени провокации. Предстоят избори в Италия, а в Германия към момента няма образувано държавно управление. В същото време изтичат мандатите и на Европейската комисия, и на европарламента. По време на Българското председателство ще се води и значимият спор за бъдещето на Европа, както и какви ще бъдат параметрите на финансовата рамка и бюджета на Общността. Темата за миграцията е сериозен въпрос, обвързван със сигурността и стабилността в Европа. По време на българското председателство не престават и договарянията за Брекзит. Заради излизането на Англия в бюджета на Общността се отваря дупка от 10 до 15 милиарда евро годишно, а потребностите на новите фондове - за сигурност, миграция, Африка - са към 11 милиарда евро годишно. Изглежда глобите над Полша също ще са значима тематика по време на срещите на европейските водачи в София. През миналата седмица Европейска комисия изиска Полша да бъде осъдена с лишаване на правото ѝ на глас поради промени в правосъдната система на страната, които са подложени на критика от Комисията. Предложението би трябвало да бъде прегледано при започване на 2018 година от Съвета по общи въпроси, чийто ръководител ще е българският министър на външните работи Екатерина Захариева. Сред акцентите на председателството попада и кохезионната политика. Очаква се новите държави-членки да упорстват за запазването на фондовете - и като грантове, а освен като финансов инженеринг, което се пробват да наложат чистите донори. Дискусията стартира още през януари с огромна конференция в Брюксел и продължава на 9 март в София на най-високо равнище. Българското председателство ще работи старателно и за реализиране на прогрес по приемането на основни законодателни актове. Най-важните от тях са: пакет оферти за промяна на Общата селскостопанска политика след 2020 година, законодателните оферти за кохезионната политика - ЕИСФ 2021-2027 година, Многогодишната финансова рамка след 2020 година, предложение за инструкция за административно съдействие в региона на Данък добавена стойност и битката против данъчните измами в края на 2017 и началото на 2018 година В сферата на сигурността и стабилността в Европа ще работим по досиета за взаимоотношение и продан на информация сред правоприлагащите органи и службите по сигурност, плана за Регламент за институционализиране на Службата на Европейския прокурор, предложение за Регламент по отношение на компетентността, признаването и осъществяването по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност и интернационалното похищение на деца, възстановяване на трансграничния достъп до електрони доказателства. Относно цифровата стопанска система и уменията на бъдещето значими тематики ще са тези за: Единния дигитален портал, пакет киберсигурност, плана на Директива за авторски права в Единния дигитален пазар, контролиране на свободното придвижване на нелични данни от Европейски Съюз, контролиране на електронната цялост, предложение за Решение на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на общата рамка за даване на по-добри условия в региона на уменията и квалификацията ( " Европас " ) и за анулация на Решение №2241/2004/ЕО, както и новата рамкова стратегия " Еразъм+ " на Европейски Съюз за обучение, образование, юноша и спорт след 2020 година.. " - в. " 24 часа ".

" Никой в България не преследва политическата корупция. В пандиза няма нито един някогашен чиновник на държавното управление. Достигнахме стадий, в който описваме държавната корупция като завладяване на страната. " Това споделя за Огнян Шентов от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) в публикация на лондонския " Гардиън ", озаглавена " Облаци от корупция висят на България, до момента в който поема председателството на Европейски Съюз ". В нея авторката Дженифър Ранкин цитира от Брюксел отчет на ЦИД, " който обрисува унищожителна картина на корумпираност от върховете до низините на обществото ". Повече от 20%, или 1.3 милиона пълнолетни българи, са взели участие в някаква корупционна интервенция като плащащи или получаващи рушвет, само че през 2015 година са завършени едвам 72 каузи, споделя още Ранкин. В среднощ против 1 януари ще свири музика и ще блестят фойерверки, когато България - най-бедната и " най-корумпираната " страна в Европейски Съюз, ще поеме палката на ротационното председателство. Да си ръководител на съвещанията на Европейски Съюз и на определянето на дневния ред към този момент не носи това въздействие, което имаше в предишното, само че въпреки всичко е доста значим миг за тази страна, станала член с последната вълна на включили се, се споделя още в публикацията. Ранкин цитира Transparency International, която дефинира България като страната от Европейски Съюз, в която усещането на корумпираност е най-високо, както и че наличието в държавното управление на извънредно десни партии провокира паника, а борци с корупцията се притесняват, че в идващите 6 месеца Брюксел ще се държи по-меко по отношение на управляващите в София. В публикацията се споделя още, че измежду борещите се с корупцията в България се счита, че " Лукойл " има монополна власт, обезпечена с помощта на няколко държавни управления посредством закони, които пречат на конкуренцията. Рухването на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) е посочено като образец за жертва на " спор сред нейния богат притежател и един политик ". Механизмът за съдействие и верификация, основан при приемането на България и Румъния през 2007 година, трябваше да работи няколко години, само че и през днешния ден двете страни са обект на особено наблюдаване дали следват европейските правила, споделя на читателите си " Гардиън ". Ефектът от годишните отчети обаче е липсващ, споделят от средите, борещи се с корупцията... " - в. " Дневник ".

В. " Сега " осведоми, че страната ни е изостанала съгласно " Индекса на право на благосъстоятелност " :
" От 66-то място през 2016 година отиваме чак на 85-то за 2017 година съгласно " Индекса на право на благосъстоятелност ". За това предизвестяват от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Негативните данни са готови въз основата на отчетите през 2017 година. България пада и във връзка с " Индекса на глобализация ", определян от икономическия институт KOF. Спадът е с 8 позиции от 30-то място през 2016 година Днес се намираме на 38-мо място. Страната ни към момента има слаб триумф в нововъведенията, регистрират работодателите. Това е региона, в която бизнесът и страната би трябвало да насочат своите старания за реализиране на прогрес. Само с една позиция напредваме - на 38-мо място, съгласно " Глобалния иновационен показател " от 2017 година по отношение на 39-то в предходното издание на класацията. Подобрение има обаче по " Индекса на икономическата независимост " - с 13 места по-нагоре. Индексът се дефинира от фондация " Херитидж " и списание " Уолстрийт джърнъл ". От 60-то място през 2016-та година, страната ни отива на 47-мо място през 2017 година. В другата ранглиста - на канадския институт " Фрейзър " - " Икономическа независимост по света " спадаме с три места на 48-мо място, само че за нейното правене са употребени данни за страните от 2015 година. За " Индекс на световната конкурентоспособност " 2017-2018 сме класирани с позиция по-напред. На 49-то място, по отношение на 50-то в предходното издание. На 25-то място сме в света по макроикономическа стабилности. По този подкритерий България продължава да получава високи оценки. В другата известна ранглиста, която регистрира конкурентоспособността на " Международния институт за управническо развиване " - Швейцария, също се изкачваме с една позиция от 50-то място през 2016 година на 49-то място през 2017 година, регистрират от БТПП. Повишава се позицията на България и във връзка с " Индекса на разцвет " на лондонския институт Легатум. Там от 57-мо място през 2016 година, през днешния ден сме на 51-во, регистрират от БТПП. "

Всекидневниците наблюдават и развиването по случая с разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров.

" Провокира сериозен интерес по какъв начин може тъкмо по Коледа да стартира такова разрушение на знакови обекти. Това разяснява министърът на културата Боил Банов, откакто в празничните дни стартира разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров на столичния бул. " Дондуков ". " Някак си не беше естествено ", сподели министърът в предаването " Тази заран " по bTV. В момента, в който разбрахме оня ден, спряхме незабавно разрушаването. Не мога да кажа за какво е почнало то, видях единствено отчасти документи. Днес е първият работен ден, в който ще създадем всички разяснения за какво, по какъв начин, дали е законно, или не, дали е морално, или не, сподели още той. Къщата е знакова. Със сигурност не е индивидуален монумент на културата, само че би трябвало да влиза в колективен монумент. Всички тези елементи обаче ще станат ясни през днешния ден, добави министърът. Той уточни, че постройката е изоставена от доста години. " В случаи като този страната, в лицето на съответната общината, може да предприеме две неща. Едното е да стартира да построява тази къща и да я ипотекира за сметка на притежателите, които, в случай че не могат да си заплащат ипотеката в действителност, да се отнеме в интерес на общината. Само че това става доста комплицирано, тъй като някой път притежателите са по 20 - 25 индивида и би трябвало да има автограф на всеки един от тях - процедура, която се жали в съда и става безкрайна. Другото, което може да направи, при обекти, които към този момент са посочили градивна неспособност да съществуват в тази визия, е да ги отстрани и да изисква преизграждане в същия тип ", сподели Банов. " Всичко може да се възвърне, всичко би трябвало да се възвърне и оттук нататък всичко ще се възвръща ", увери министърът. " - в. " Стандарт ".

" Сградата на бул. " Княз Ал. Дондуков " и ул. " Георги Бенковски ", която е на път да бъде разрушена от общината, не е недвижима културна полезност. Това е открила инспекцията на Министерството на културата, оповестяват от пресцентъра на ведомството в четвъртък. Работници с багери започнаха да унищожават постройката в почивния ден след Коледа (26 декември). Още в същия ден жители изпратиха сигнал до Министерството на културата, след който основната дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " спря разрушаването до изясняване на случая и инициира инспекция. Днес от дирекцията установяват, че постройката не има статут на " индивидуален монумент на културата ". От ведомството прецизират, че тя в никакъв случай не е била заявена като монумент на културата. Затова събарянето й не предстои на глоба от Министерството на културата съгласно Закона за културното завещание. В същото време постройката попада в обсега на територия с културно-историческо завещание със статут на групова недвижима културна полезност - " Ансамбъл " Бул. Княз Александър Дондуков " и в рамките на II предпазена зона на археологическия резерват " Антична Сердика и Средновековен Средец ", с Министерството на културата наложително се съгласуват следващи капиталови планове, се показва в известието. Двуетажната къща на " Донуков " 20, която е в окаяно положение сега, в миналото е била благосъстоятелност на Рачо Петров - военачалник от българска войска, боен министър в държавното управление на Стефан Стамболов и два пъти министър-председател на страната. Строена е през 20-те години на предишния век. Сега е благосъстоятелност на наследниците му, само че е изоставена още през 90-те години, когато попада в полезрението на общината. Оттогава не е направено друго значително с изключение на обезопасяването й с мрежи. В момента е оградена с високи пана и с предупредителни табели за непрекъснато видеонаблюдение. От Столичната община са издали заповед за унищожаване на постройката поради заплаха от сриване. Има документи и решение на общината къщата да бъде съборена и за задачата има определена компания, допълниха оттова за " Дневник ". Предписанието на контролния орган на общината за срутване на постройката е още от 2013 година, само че четвърта година притежателите й не я извършват. Затова тази пролет Столичната община взема решение да я бутне на свои разходи и по-късно по правосъден път да търси обезщетение от тях. " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР