Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в

...
Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в
Коментари Харесай

Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични

Решението за основаване на частна болница за детско опазване на здравето в София беше взето в изискванията на осведомително затъмнение. Това сподели пред БНР юрист Мария Шаркова – член на Обществения съвет за основаване на Национална детска болница. 

Вчера министър-председателят Димитър Главчев разпореди решението да бъде анулирано. Обсъждането на частната болница, до момента в който държавният план за Национална детска болница към момента се бави, породи напрежение сред институциите.

„ Това решение пристигна преди голям брой почивни дни, на мрачно, без никаква предварителна информация, в това число информация към обществото за следващото лечебно заведение, което ще бъде издигнато на територията на град София, където съгласно признатия неотдавна разбор на здравните потребности за страната – в София има остатък на болнични кревати като се изключи педиатрични и кревати и кревати за дълготрайно лекуване. При това състояние – защо има утвърждение на сходен план – ние не знаем. Всичко беше в изискванията на едно осведомително затъмнение “, изясни адв. Шаркова.

По думите ѝ откриването на една частна болница, в която има педиатрични структури, ще задълбочи кадровия проблем, който съществува и сега. Освен това една частна болница няма да работи в публичен интерес, в интереса на децата и възстановяване на детското опазване на здравето, а ще работи в частен интерес и той е обвързван с това, че разкритите структури нормално се избират да са по-рентабилни, финансово преференциални клинични пътеки, както и да се одобряват не толкоз тежки случаи, при които лечебното заведение няма да губи финансови средства, акцентира тя в предаването „ Преди всички “.

„ Националната детска болница не е просто една постройка, която би трябвало да бъде издигната. Това е идея, свързана с развиването на детското опазване на здравето, което има голям брой проблеми. Идеята на построяването на детската болница е да се вземат решение проблеми в детското опазване на здравето и работещите в нея да вземат участие директно в решаването на тези проблеми “, изясни адв. Мария Шаркова.

Според нея привидно се показва поддръжка за този план, само че в действителност се изпращат послания, които са изцяло спорни.

„ Министър-председателят нямам доверие да разписва избрани решения като селски кмет, които просто му ги подават, а той слага подписа си. Би следвало да се среща с документите, които съпътстват вземането на това решение. Какви са тези документи – ние от Обществения съвет ще настояваме да станат обществени, с цел да можем да се срещнем с всички анализи„, разгласи юрист Шаркова и бе безапелационна, че обществеността би трябвало да бъде осведомена с събитията.

Общественият съвет упорства също да се обясни правния статут на Националната детска болница. Следим и решаването на други належащи проблеми, сподели адв. Шаркова.

„ Следим от близко какво се случва и поддържаме връзка с Националната капиталова компания, с цел да можем да осведомяваме обществото при зародили проблеми “.

Имаме показан график на дейностите – при положение, че не зародят някакви форсмажорни обстоятелства би следвало да имаме Национална детска болница след 3-4 години, съобщи още юристът.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР