Решението за предоставяне на оборудването от Белене на Украйна трябваше

...
Решението за предоставяне на оборудването от Белене на Украйна трябваше
Коментари Харесай

Обородуването от Белене ни трябва за Козлодуй, струва двойно повече и е собственост на НЕК, не на НС: Проф. Касчиев

Решението за даване на оборудването от Белене на Украйна трябваше авансово да се разиска с специалисти, тъй като при настоящето състояние и неналичието на опция за придобиване на части от Русия, то ще ни е значимо за удължение на живота на пети и шести атомен реактор в Козлодуй. Няма от кое място другаде да го вземем, безапелационен е проф. Георги Касчиев - един от шепата нуклеарни експерти у нас. Той иронизира създателите на предлагането - някогашните енергийни министри, които нямат общо с енергетиката като подготовка Теменужка Петрова и Делян Добрев.

Пред България он еър той сподели също, че цената на предостяваното на Украйна съоръжение сега е най-малко двойна по отношение на цената на придобиване от 1,2 милиарда лева.

Професорът продължи с тревожната стопанска система на проблема: " Не знам за какво Народното събрание се разпорежда с тази техника, в случай, че тя е благосъстоятелност на Националната електрическа компания. Вярно, тя е държавна, само че си е настрана сдружение. НЕК взе пари от хазната, заплати оборудването и върна предварително парите. Сега никой не я пита. Интересно е при приемане на парите за оборудването при кого ще отидат и дали при притежателя ".

Напомняме, че като финансов министър в кабинета Петков - Нинова Асен Василев 2 година предварително взе 1,2 милиарда от НЕК, с които беше финансирано заплащането по арбитражното дело с Росатом за въпросното съоръжение на АЕЦ Белене. Средствата трябваше да отидат при зърнарите за балансиране на цените на пшеницата у нас, които по това време скачаха. Само че, тогавашните вицепремиери Асен Василев и Корнелия Нинова не ги дадоха на агросектора, не се разбра и къде са потънали, както към този момент година и половина свидетелства първо пред 19 минути, а и в други медии тогавашният зам.-министър Пламен Данаилов от Има Такъв Народ. 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР