Решението за налагане на мораториум върху цените на ток и

...
Решението за налагане на мораториум върху цените на ток и
Коментари Харесай

Председателят на енергийния регулатор очаква мораториумът да нанесе сериозни щети

Решението за налагане на мораториум върху цените на ток и парно беше признато непринудено и без разискване и минусите от него ще се видят в идващите седмици и месеци, сподели през днешния ден ръководителят на Комисията за енергийни и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. Той акцентира, че замразяването на цените е в нарушаване на закона и евентуално ще последва остра реакция от Брюксел. За Иванов решението хвърля леке и върху България, тъй като се лишават права на почитам регулатор без причини.

Като предстоящи дефекти ръководителят на КЕВР чака доста по-сериозно повишаване на тока и парното, след края на мораториума, заплаха от банкрут на топлофикационни от ВиК-дружества. Иван Иванов посочи също, че решение слага в неравнопоставено състояние потребителите, тъй като мораторумът не важи за цените на газа и дървата.

Председателят на КЕВР акцентира, че всички решения на комисията са експертни и се вършат в отбрана на интереса на производители, търговци и консуматори. Той уточни че с помощта на подхванати ограничения от регулатори предлагането за повишаване на парното е било приблизително 13% за страната, в случай, че е трябвало да бъде 50%. Иванов подлага на критика и управяащите, че не са приели предлагането на КЕВР да се понижи Данък добавена стойност за енергоносителите за три месеца. Разчетите на комисията били, че при сходен ход парното е щяло да нарастне единствено с 3%, а токът с 1%.

По мотив мненията на премиера Кирил Петков, че КЕВР не е разискала с кабинета своите дейности, Иванов акцентира, че сходно връзка е неприемлива, поради независимостта на регулатора. Според него е съвпадане, че предложенията за новите цени на тока са били оповестени тъкмо в деня, в който новият кабинет е положил клетва.

Иванов сподели още, че по време на мандата му не е бил подложен на политически напън, само че подобен се е появил след неговото приключване през април предходната година.

В отговор на въпрос, той посочи, че остава на поста си само, тъй като три Народното събрание досега не са избрали негов правоприемник. Иванов изясни, че КЕВР единствено утвърждава препоръчаните цени, а не ги дефинира. " Проверяваме дали цените са съгласно договорите ", посочи ръководителят на контролния орган. Иванов сподели още, че решенията се взима на съответни дати, без значение дали има държавно управление или не.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР