Решението за гласуване с хартиена бюлетина на местните избори е

...
Решението за гласуване с хартиена бюлетина на местните избори е
Коментари Харесай

Росица Матева: Не става въпрос за Хеш кода при машинното гласуване, а за други действия

Решението за гласоподаване с хартиена бюлетина на локалните избори е единственото вярно решение, на база на получената от ЦИК информация. Това съобщи пред Нова тв представителят на ЦИК Росица Матева.

„ Убеден последовател съм на машинното гласоподаване, единствено с машина гласоподавам. Решението, което взех, беше при съществено обсъждане на причините за това да се спре машинното гласоподаване. Убедена съм, че това беше единственото вярно решение, поради информацията, която сме получили ”, съобщи Матева.

Достатъчно съществени са били по думите й данните в отчета на ДАНС

Тя акцентира, че не ставало въпрос за хеш кода, който е обществен и се дава на всички СИК-ове, а за други дейности, осъществени на 25 октомври, в прорез с всевъзможни процедура и правила.

Когато е взела решението ЦИК е разполагала с данни от министъра на електронното ръководство, че отчетът за засвидетелствуване на машините и решението няма да получат автограф.

„ ЦИК с цел да вземе това решение, съобрази всички обстоятелства и условия и информацията, която получи. Информацията, която дойде от ДАНС, е много сериозна за дейности, които е направил този зам.-министър. За мен буди неразбиране събитието, че му е предоставена опция в късната част на деня, съгласно мен след 21:30 часа, тъй като аз до това време бях в ЦИК и нямаше информация да е подписано това решение, да бъде дадена опция на този заместник-министър да подпише това решение. При чуването на министъра на електронното ръководство при ръководителя на Народното събрание, той изрично съобщи, че това решение и този отчет няма да бъдат подписани от министерството, макар че към този момент е бил подписан от другите два държавни органа, които вземат участие в засвидетелствуване на сходството, и ние получихме писмо в ЦИК, още веднъж подписано от министъра на електронното ръководство, че удостоверяването на сходството не е завършило ”, съобщи Матева.

 Росица Матева Снимка: БГНЕС

Матева акцентира, че е нямало период за засвидетелствуване на машините

„ Не разбирам за какво на този зам.-министър е дадена опция да подпише този отчет след цялата информация, която е получена, и откакто министърът на електронното ръководство е снел пояснения на този зам.-министър, и информацията, подадена от ДАНС, се удостоверява в тези потвърждения – това са думите на министъра ”, съобщи Матева.

Матева изрази възражението си против обвиняванията, че членовете на ЦИК са политически обвързани.

„ ЦИК е самостоятелен държавен орган. Съгласно Изборния кодекс всички членове на всички комисии, които се занимават с избори, се назначават по предложение на партии и обединения, които са парламентарно показани.  Аз като член на ЦИК изрично правя възражение против внушенията, че сме политически обвързани. Аз не съм политически обвързана, решенията ми се диктуват само от моята преценка и закона ”, съобщи Матева.

Тя изрично опровергава обвиняванията, че ЦИК е правила всичко допустимо да не допусне машинното гласоподаване.

„ Централната изборна комисия направи всичко належащо и машинното гласоподаване беше обезпечено до през вчерашния ден сутринта, когато бяхме осведомени за данните в отчета на ДАНС ”, сподели Матева.

Тя сподели, че няма информация да е подадено обжалване против решението на ЦИК.

“Ако Върховен административен съд реши връщане на машините, ЦИК ще го извърши, тъй като то е дефинитивно ”, изясни още представителят на комисията.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР