Решението ще вземат лидерите от ЕС на извънредна срещаПредвижда се

...
Решението ще вземат лидерите от ЕС на извънредна срещаПредвижда се
Коментари Харесай

Европа се огъва за петролното ембарго

Решението ще вземат водачите от Европейски Съюз на изключителна среща
Предвижда се изключение за нефта, транзитиран по тръбопроводи

Фон дер Лайен не е оптимист за скорошно съглашение

Европейският съюз не съумява да реализира единодушие за налагане на ембарго върху импорт на съветски нефт, каквото е планувано в шестия пакет наказания на Европейски Съюз против Русия. Затова е направено компромисно предложение - краткотрайно изключение от ембаргото за нефта, който се доставя по тръбопроводи. Този вид следва да обсъдят довечера европейските водачи на изключителната си среща, на която се събраха в Брюксел.

Тази заран в Брюксел заседаваха посланиците на страните членки, които не съумяха да реализират единодушие. И горещият въпрос остана да бъде решен от водачите на Европейски Съюз.

“Европейският съвет се съгласява, че шестият пакет от наказания против Русия ще обгръща и суровия нефт, както и петролните артикули, доставяни от Русия до страните членки, с краткотрайно изключение за суровия нефт, доставян по петролопровод”. Това е записано в план за финален документ от срещата на евролидерите, съобщи Ройтерс.

Унгария е най-твърдия съперник на петролното ембарго против Русия, като прави оценка загубите си от вероятно такова на сред 15 и 17 милиарда $. На ембаргото се опълчват още Чехия и Словакия, а страни като България желаеха отстъпки като краткотрайно отсрочване на възбраната за импорт на нефт.

Последното предложение на Европейски Съюз за шестия пакет от наказания против Русия, което да включва възбрана на вноса на съветски нефт по море, би било положително решение, само че към момента няма компромис по въпроса, съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан при идването си за срещата с европейските му сътрудници.

“В този миг въобще няма компромис. Готови сме да подкрепим шестия пакет на наказания, в случай че има решения за сигурността на енергийните доставки в Унгария, само че към този момент няма сходно нещо”, акцентира Орбан. И добави, че Будапеща желае гаранции, че ще може да купува съветски нефт, докарван по море, в случай че спрат съветските петролни доставки по тръбопровода “Дружба”.

И шефката Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че шестият пакет от наказания против Русия “все още не е налице”. Тя също така уточни, че не чака съглашение за ембарго да бъде реализирано в идващите 48 часа сред всички страни членки на съюза.



Ранени са най-малко 3-ма цивилни
Бомбена детонация раздруса Мелитопол


Взривът прогърмял на “Площада на победата” в Мелитопол.

Най-малко трима души бяха ранени при бомбена детонация през днешния ден в следения от съветските сили украински град Мелитопол, оповестиха съветски представители.

“Днес в 7,40 ч локално време (и българско - бел. ред.) имаше мощна детонация в центъра на града”, написа в “Телеграм” представителят на съветската военна администрация Владимир Рогов. Той уточни, че става дума за терористичен акт.
Галина Данилченко, която е ръководителка на новата военно-гражданска администрация на града, назова офанзивата “циничен терористичен акт от страна на киевския режим”. “Той е ориентиран срещу мирните поданици, тъй като пострадаха точно такива”, съобщи тя пред телевизия “Русия 24”.

Властите оповестяват, че става дума за бомба, детонирана под автомобил, който е бил паркиран на “Площада на победата”, където се намира постройката на съветската военна администрация. При гърмежа са били ранени доброволци, които разтоварвали съветска филантропична помощ.



Отхвърли спекулациите, че Путин е болен
Лавров: Освобождаването на Донбас е категоричен приоритет


Руският външен министър Сергей Лавров по време на изявлението за френската телевизия TF1.

Освобождаването на Донбас (Донецка и Луганска област) в Източна Украйна е “безусловен приоритет” за Москва, само че останалите територии на страната би трябвало сами да решат бъдещето си. Това разгласи съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за френската телевизия TF1.

Разговорът с Лавров бе излъчен, до момента в който Русия напредва в Донбас. Москва разгласи предходната седмица, че счита за допустимо скоро изцяло да овладее Луганска област, чийто максимален град - Северодонецк, е център на сраженията с украинските сили.

Опълченците в Донецка и Луганска област оповестиха през 2014 година основаването на така наречен Донецка национална република и Луганска национална република в следени от тях елементи от двете административни единици. Два дни преди началото на войната в Украйна Русия призна независимостта им.

Според Лавров не може да става дума за “анексия” на “републиките”, чиито водачи в последните месеци позволяват образуване на референдум за “присъединяване” към Русия.

“Освобождаването на Донецка и Луганска области, приети от Руската федерация за самостоятелни страни, е категоричен приоритет. По отношение на другите територии в Украйна, където се прави военната интервенция, тяхното население ще взема решение бъдещето си. Те сами би трябвало да дефинират в каква среда да продължат да съществуват: в основаната от президента Володимир Зеленски (забрана на съветското обучение, медии, просвета, потреблението на съветски език в бита) или в друга, в която ще са в положение да възпитават своите деца по този начин, както желаят те, а не Зеленски и неговият отбор”, съобщи Лавров.

В изявлението Лавров изрично отхвърли изказванията, че президентът Владимир Путин може да страда от заболяване - спекулации, каквито се появиха в разнообразни западни медии. Според Лавров няма по какъв начин “вменяем” човек да позволява признаци на проблем у Путин, който се появявал всеки ден, а всеки може да слуша и чете изявленията му.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР