Решението ще помогне на Apple да увеличи броя на патентите

...
Решението ще помогне на Apple да увеличи броя на патентите
Коментари Харесай

Apple купува част от бизнеса на Intel с чипове, за да създаде технолология за iPhone 5G

Решението ще помогне на Apple да усили броя на патентите си за безжични технологии до повече от 17 хиляди, обявиха фирмите в четвъртък.

© Peter Nicholls Американският софтуерен колос Apple купува по-голямата част от бизнеса на Intel със смарт телефон модем чипове в договорка за 1 милиарда $. Причината - производителят на iPhone желае да сътвори лична технология за високоскоростни 5G устройства. Той ще придобие интелектуалната благосъстоятелност и оборудването и ще притегли към себе си 2200 чиновници на Intel. Това прави договорката най-голямата за Apple по брой на личния състав, оповестява Financial Times.

Заради Qualcomm?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Решението ще помогне на Apple да усили броя на патентите си за безжични технологии до повече от 17 хиляди, обявиха фирмите. По-рано тази година Intel разгласи, че излиза от бизнеса за смарт телефон чипове, откакто не съумя да създаде 5G полупроводник. Това беше и повода Apple да стартира няколкогодишен юридически спор с съперника на Intel - Qualcomm, откакто най-големият блян на софтуерния колос сега е да създаде 5G iPhone до 2020 година

Сделката с Intel обаче приказва, че Apple възнамерява сама да създава модем чипове. Някои анализатори обявиха, че разногласието сред учредената от Стив Джобс компания и Qualcomm я е сложил в отчайващата обстановка да подписа договорка с Intel.

" Това е като да си вземеш билет за пъкъла ", споделя Хауърд Ю, професор по нововъведения в IMD Business School в Швейцария. Според него пред Apple се се разкрили две вероятни варианти: да употребява Qualcomm, с цел да отговори на потребността си от чипове - a това не е преференциална позиция, защото ще придаде значима роля на производителя; и да купи забавящия се бизнес на Intel с вярата, че до няколко години ще го възроди.

" Това, което Apple желае да направи, е да победи Qualcomm посредством договорката си с Intel ", изяснява Ю. " Конкурентното преимущество на iPhone е това, че се непрекъснато еволюира ".

Една далечна упоритост

За Apple придобиването следва тактиката на Тим Кук, който през 2009 година афишира пред вложителите (тогава от позицията на действен директор), че компанията би трябвало да се снабди със лична технология, с цел да се разграничи от съперниците си и да предложи по-добро потребителско преживяване.

" Вярваме, че би трябвало да притежаваме и направляваме главните технологии, които стоят зад продуктите ни, които вършим. Искаме да присъстваме единствено на такива пазари, на които знаем, че имаме значителен принос ", споделя Кук през 2009 година

Последната стъпка на компанията в тази посока е когато през октомври купува за 600 млн. $ технологията за ръководство на мощността на английския производител на чипове Dialog Semiconductor. Тогава притегля и 300 инженери от екипа на английската компания.

Да почнем изначало

Сумата от 1 милиарда $ може да наподобява дребна спрямо голямата пазарна оценка на компанията, само че мащабът на вложенията, посредством които ще се опита да възвърне силите на отдела в Intel, е голям, изяснява американският анализатор Пат Мурхед.
" На Samsung и Huawei им трябваха към 10 години, с цел да основат конкурентен модем ", споделя той. " Не е по никакъв начин елементарно ".

Според различен анализатор в сферата - Дан Ивс от Wedbush Securities, Intel губи доста средства - " жестоко казано към 1 милиарда на година ", само че ще получи късмет да промени това, откакто стане част от екосистемата на Apple.

Решението на Apple идва, откакто Intel увеличи прогнозата си за годината, макар че се показа под упованията си през април. Забавянето в отдела за чипове също се е задълбочило, откакто приходите за второто тримесечие в сегмента са спаднали със 7% спрямо миналата година.

Главният изпълнителен шеф на Intel Боб Суон съобщи, че договорката с Apple, която се чака да приключи през четвъртото тримесечие, ще разреши на производителя да пренасочи вниманието си към " създаване на технологии за 5G мрежата, като в същото време резервира интелектуалните си права и модемната технология ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР