Решението на Вашингтон да изгони 60 предполагаеми шпиони едва ли

...
Решението на Вашингтон да изгони 60 предполагаеми шпиони едва ли
Коментари Харесай

В САЩ ще има по-малко руски шпиони, но следенето им става по-трудно

Решението на Вашингтон да изгони 60 хипотетични шпиони надали ще осакати съветския шпионаж в Съединени американски щати, тъй като други са се внедрили в (или хакнали) американски компании, учебни заведения и даже в държавното управление, споделят сегашни и някогашни висши американски представители.

Шпионските служби на Москва не престават да употребяват прикритието на посолства и консулства, както вършат и тези на Вашингтон, обаче също така вербуват съветски емигранти, основават компании паравани, изпращат в Съединени американски щати краткосрочно пребиваващи сътрудници, вербуват американци и проникват в компютърни мрежи, споделят източниците.

" Преди Русия действаше единствено по един метод. Сега, при Путин, е като " дано разцъфнат хиляда цветя... " (цитат от Мао Цзедун - бел. прев.), сподели в изявление наскоро някогашен почитан американски чиновник, описвайки възприетия от Москва по-разнообразен метод под ръководството на президента Путин - самият той някогашен руски разузнавач.

ФБР следи придвижванията и следи връзките на хипотетични задгранични шпиони, само че засиленото съветско наличие и появяването на комерсиални налични криптирани връзки са в допълнение предизвикателство за звената за контрашпионаж на ФБР, споделят източниците, поискали анонимност, защото нямат право да разискват поверителната тематика.

" Сега е по-сложно. Сложността идва от техниките, които може да бъдат употребявани ", означи американски представител, запитан дали съветският шпионаж е станал по-трудна цел.

Докато Централно разузнавателно управление на САЩ следи непознатите шпиони зад граница, а Агенцията за национална сигурност следи интернационалните връзки, ФБР дава отговор за залавянето на шпиони в Съединени американски щати.

В понеделник Белият дом съобщи, че ще изгони 60 съветски дипломати, 12 от които от задачата в Организация на обединените нации, и ще закрие съветското консулство в Сиатъл в границите на многонационалната реакция на отравянето на някогашен съветски разузнавач с нервнопаралитично вещество във Англия - хипотетично дело на Кремъл. На брифинг за кореспонденти върховен американски представител сподели, че преди да бъде подредено експулсирането, в Съединени американски щати е имало " много повече " от 100 съветски шпиони, представящи се за дипломати.

Опитен американски представител, претрупан да следи съветския шпионаж, сподели, че държавното управление е огласило по-малък брой хипотетични съветски сътрудници, работещи под прикритието на дипломати, с цел да не стане ясно на Русия какъв брой доста хора са под наблюдаване.

" Действителният брой варира, само че е приблизително към 150 души ", сподели той. " Разполагаме с доста, доста, доста добър уред за контраразузнаване ", споделя Робърт Лит, някогашен основен консултант на американския Директор на националното разузнаване. " Във ФБР има доста сътрудници, чиято работа е да наблюдават тези хора, и те са доста положителни в това ", добавя той.

За танго са нужни десетима

От друга страна, може да са нужни 10 и повече подготвени от Съединени американски щати сътрудници на ФБР и чиновници на локални правоприлагащи органи, с цел да наблюдават един подготвен разузнавач за 24-часов интервал - да " покриват " задните входове на постройките и многочислени асансьори, да са нащрек за заменени облекла, коли и даже перуки, споделя същият чиновник.

Една от съветските тактики е изпращането в дадена дипломатическа задача на огромен брой чиновници едновременно, измежду които единствено един или двама са сътрудници на разузнаването, което затруднява ФБР да откри кого да следи, споделя някогашен помощник на американското разузнаване, също поискал анонимност.

 В Съединени американски щати ще има по-малко съветски шпиони, само че следенето им става по-трудно
© Reuters

" Майкрософт Корпорейшън " е била обект на съветската шпионска интервенция в Сиатъл, споделиха осведомени американски източници. Една от задачите е била да се набележат цели за рекрутиране в отдела за шифроване, тъй като продуктите на компанията се употребяват в толкоз доста приложения. " Майкрософт " отхвърли коментар.

През 2010 година Алексей Каретников, 23-годишен съветски разузнавач, който беше взел участие в тестването на компютърен код в централата на " Майкрософт " в Ричмънд, щата Вашингтон, беше депортиран от имиграционен арбитър.
Няколко от цитираните източници наблюдават връзка сред по-агресивния шпионски метод на Кремъл и връщането на Путин на президентския пост през 2012 година, анексирането на Крим от Москва през 2014 година и интервенцията в Източна Украйна.

" Установихме съразмерно усилване на съветската разследваща и шпионска активност в Съединени американски щати и Европа, въпреки че малко на брой анализатори направиха такава връзка ", споделя някогашната висша служителка в Държавния департамент Хедър Конли, която в този момент работи за мозъчния концерн Център за стратегически и интернационалните проучвания. Майкъл Рашфорд, някогашен началник на шпионажа във ФБР, сподели, че всеобщото изпъждане на обвинени шпиони, представящи се за дипломати, въздейства върху службите за сигурност на Русия и намалява духа в московската им централа.

След предходните случаи на експулсиране, споделя той, съветските шпиони са предавали интервенциите си на оставащите офицери или на така наречен " нелегали " - дълготрайни сътрудници без забележими връзки с съветското държавно управление, споделя той.
Рискът е, че когато Москва размени експулсирания личен състав, няма да е ясно кои са новите шпиони, отбелязва Рашфорд.

" Понякога е по-добре за знаем кои са и да ги следим ", споделя той. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (85)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР