Решението на Върховния административен съд /ВАС/, с което връща машините

...
Решението на Върховния административен съд /ВАС/, с което връща машините
Коментари Харесай

Адв. Гигова: Не всяко нарушение на правилата за провеждане на изборите води до касиране

Решението на Върховния административен съд /ВАС/, с което връща машините за втория тур на локалния избор, можеше да бъде по-убедително , съобщи юрист Валя Гигова за „ БНР “. Според нея решението наподобява умно , внася мир и утешение измежду обществото, че случилото се ще резервира действието си и „ всички, взели участие в изборите – и като гласоподаватели, че гласът им ще остане и ще бъде зачетен, а тези, които са получили изборни резултати не престават, че ще може да продължи процедурата и да се стигне до упования избор, без значение от това кой ще бъде победител “.

Адвокат Гигова разяснява, че избор , при който заместник-министър е удостоверил сходство на машините, към този момент е минал и е влезнал в действие. По думите й това обаче слага доста сериозен въпрос за правната сигурност и за идентичното използване на закона, което било голям недостиг в обществото ни.

Не би трябвало да възникне проблем пред удостоверяването на устройствата преди балотажа, твърди юрист Гигова, уточнявайки, че това е проблем на организация и държавническо отношение по толкоз сериозен въпрос. По думите й при положение, че бъдат позволени машините, то това би трябвало да се случи за тези на територията на цялата страна .

„ Не всяко нарушаване на разпоредбите за осъществяване на изборите води до анулиране, а единствено тези, които биха трансформирали изборния резултат. То не е общо предписание, което да прави всички избори незаконосъобразни. При избора постоянно става въпрос за съответен избор на съответния човек на съответното място. Няма общо предписание – всички избори са незаконосъобразни, тъй като не е извършено машинно гласоподаване “ , сподели още специалистът, уточнявайки, че съдът доста ясно е декларирал, че гласуването с устройства е опция , която е заложена в закона, само че едвам когато са налице изискванията за това. На Централната изборна комисия е преценката дали са налице тези условия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР