Решението на ЦИК за отмяна на гласуването с машини на

...
Решението на ЦИК за отмяна на гласуването с машини на
Коментари Харесай

8 са жалбите във ВАС срещу отмяната на гласуването с машини


" Решението на ЦИК за анулация на гласуването с машини на локалния избор е обжалвано по правосъден ред и всички обстоятелства и обстоятелства дали съображение на ЦИК да одобри решението, ще бъдат прегледани от съда. Постъпили са 8 тъжби. Всичките са дипозирани пред Върховния административен съд, тъй че чакаме съдът да ги прегледа ". Това разгласи на брифинг ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова.

Тя разясни, че до сегашния миг в ЦИК информация, които да опровергава данните, съдържащи се в преписката на ДАНС. 

Централната изборна комисия не намира учредения за преразглеждане на решението си за отпадане на машинното гласоподаване на изборите на следващия ден и на 5 ноември, разгласи Нейкова.

Думите на й са самобитен отговор на отправените по-рано през днешния ден обвинявания към Централната изборна комисия от министър- ръководителят Николай Денков. Пред медиите тя направи обществени елементи от отчета на ДАНС по отношение на дейностите на заместител министъра на електронното ръководство. Михаил Стойнов, които се смятат за нарушаване.

" След тази процедура провеждането на наново създаване на първоначален код, каквото е осъществено на 25 октомври, " качването на портативна флаш памет и запаметяването на персоналния телефон " на заместник-министъра е неприемливо, даже и за някой " да си го гледа и да си поиграе с него ". Ако някой си разрешава да си играе с инструмент, обвързван с изборния развой, считаме, че това освен е неприемливо, само че и незаконосъобразно. Тези дейности, осъществени на 25 октомври, за които се съдържа информация в преписката, получена от Държавна организация " Национална сигурност, не са част от процедурата по довереното създаване и засвидетелствуване на сходството на софтуера за гласоподаване с условията на изборния кодекс, видно и от решението, и от отчета ", уточни Нейкова. Камелия Нейкова отхвърли обвиняванията, направени през днешния ден от министър председателят Николай Денков, че ЦИК подвежда, като твърди, че машините са изкарани от склада с позволение.

" Това, че Министерство на вътрешните работи разполага със координиран транспортен проект, както и разполагане на машините на рампите, за тяхното превозване, не може да се смята, че е обещано позволение от Централната изборна комисия. Още повече, при започване на вчерашния ден от органите на Министерство на вътрешните работи категорично беше поискано позволение от Централната изборна комисия машините да изоставен склада под съпровода на Министерство на вътрешните работи, в 13:00 часа, и такова позволение не е обещано ", сподели още ръководителя на ЦИК.

От комисията. считат, че други държавни органи се намесват в нейната работа. 

" Централната изборна комисия изрично отхвърля обвиняванията, че е нарушила наредбите на Изборния кодекс. Подобни изказвания от други държавни органи от обществени лица от длъжностни лица намираме за неприемливи, както и считаме, че те съставляват вмешателство в работата на самостоятелен държавен орган, а също по този начин още повече разрушават доверието в изборния развой. Призоваваме институциите да дадат опция Централната изборна комисия умерено да прави своята работа, тъй че утрешният избирателен ден да протече обикновено и умерено. Всички гласоподаватели, които желаят да гласоподават, да отидат до изборните секции да дадат своя глас. Tяхното право на глас е обезпечено с задоволителен брой хартиени бюлетини. Така че няма никаква причина да се търси претекст, че гласоподавателите ще бъдат отблъснати от изборния развой, поради това, че няма да има машини за гласоподаване, разяснява часове преди началото на утрешния избирателен ден ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР