Решението на ЦИК гласовете от машинния и хартиения вот да

...
Решението на ЦИК гласовете от машинния и хартиения вот да
Коментари Харесай

Партии от дясно и ляво атакуват решението за ЦИК за скрития машинен вот

Решението на ЦИК гласовете от машинния и хартиения избор да се сумират и вписват общо в изборните протоколи ще бъде атакувано в съда. За това се заканиха от „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “, а по-рано и от новата коалиция „ Левицата! “
 
„ Защото усилва недоверието в изборния развой, опонира на духа на изборния кодекс и слага под голям риск сигурността и честността на вота “, мотивираха се от обединението на Политическа партия и Демократична България.
 
Вчера ЦИК с болшинството на членовете от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ взе решение резултатите от преброяването на гласовете в изборните секции да се вписват вкупом в протоколите – без значение какъв брой от тях са подадени посредством хартиена бюлетина и какъв брой – с машина. Това докара до развълнуван спор на съвещанието и до оставката на Цветозар Томов като представител на комисията. Днес Томов изясни, че се е отдръпнал, тъй като не би могъл да отбрани обществено взетото от ЦИК решение да „ засекрети резултатите от машинното гласоподаване “.
 
Не бе признато предлагането на различен член на ЦИК – Росица Матева, резултатите от машините и бюлетините да се вписват в обособени графи.
 
„ Ако това предложение беше признато, щеше да се резервира опцията за съпоставяне сред данните от машините и написаното в протокола, както и опцията за коригиране на възможни неточности “, обясниха от ДБ-ПП.
 
Със сходни причини ще нападат решението пред Върховен касационен съд и от „ Левицата! “
 
„ Това дава предпоставки за чудовищни измами във вота и погрешно отчитане на резултатите от машинното гласоподаване при записване на крайния резултат. Като отпада тази контрола, няма да може да се разбере дали вярно и дали въобще е регистриран машинният избор “, стимулират се от лявата коалиция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР