Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да не позволи регистрацията

...
Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да не позволи регистрацията
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Абсурден е отказът на ЦИК да регистрира листа на ДБ в Стара Загора

Решението на Централната изборна комисия (ЦИК) да не разреши регистрацията на листата на " Демократична България " в Стара Загора е изцяло неуместно, сподели пред Българска национална телевизия представителят на комисията Цветозар Томов.

" Практика, която се е наложила от доста време по един изцяло законен метод за подаване на документи, приет в Регламент 910 на Европейски Съюз, внезапно се приключва от дейностите на една РИК по неразбираеми аргументи ", сподели Томов.

Той добави, че не може да разяснява проблема в качеството си на представител на ЦИК, тъй като изрично не е склонен с решението, което е било взето.

" Личното ми мнение е, че това беше много сериозна неточност на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи позволена неточност на РИК Стара Загора. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От инспекцията, която ЦИК направи, откакто взе това решение, се откри, че има още 12 районни изборни комисии, в които обединението се е записала по същия метод без никакви проблеми ", изясни представителят на ЦИК, който беше препоръчан за член на комисията от " Демократична България ".

Томов акцентира, че ЦИК е взела решение да ревизира регистрациите с електронни подписи и на предходните избори - на 4 април и на 11 юли, и съгласно него евентуално ще се окаже, че и там има такива регистрации.

" Въпросът който действително стои и който би трябвало да бъде решен, е да намерим метод като изборна администрация да регламентираме метода на подаване на документи с електронен автограф. И да не наказваме партиите и обединенията за работа, която ние не сме свършили ", разяснява още Томов.

По мотив идните избори представителят сподели, че този път в обучителната акция за изборите ще се употребяват доста повече машини. Предният път е имало по 3 машини на избирателен регион, а в този момент евентуално всяка община ще може да получи.

" Хората са привикнали с банкомати и са привикнали, че картата се вкарва до дъно в устройството. При тези машини тя се вкарва някъде доникъде и не би трябвало да се натиска доста мощно, с цел да не стане пакост, да не се повреди ", предизвести представителят на ЦИК и подсети да не се дърпат разписките преди звуковия сигнал.

Той сподели още, че най-вероятно няма да има две кутии за двата вота, а секционните изборни комисии ще би трябвало да ги разделят след привършване на изборния ден.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР