Решението на Соломоновите острови да подпишат пакт за сигурност с

...
Решението на Соломоновите острови да подпишат пакт за сигурност с
Коментари Харесай

Соломоновите острови уверяват, че пактът с Китай няма да подкопае мира в региона

Решението на Соломоновите острови да подпишат пакт за сигурност с Китай няма да подкопае мира и хармонията в района. Това увери министър председателят Манасе Согаваре пред Народното събрание, оповестява " Ройтерс ".

Той удостовери, че пактът е бил подписан от външните министри на двете страни ден, след като Китай разгласи подписването на постоянен брифинг в Пекин.

Този ход, който идва дни преди престигането на делегация от Съединени американски щати в Хониара, ускори опасенията на Вашигтон и Канбера по отношение на капацитета за китайско военно наличие на по-малко от 2000 километра от Австралия.

В Народното събрание Согаваре настоя да се зачитат суверенните ползи на страната.

Призовавам всички наши съседи, другари и сътрудници да зачитат суверенните ползи на Соломоновите острови с гаранция, че решението няма да засегне или подкопае мира и хармонията в нашия район, подчерта той.

Той разясни, че съдействието в региона на сигурността с Китай не е ориентирано към никакви страни или външни съюзи, а " по-скоро към нашата лична вътрешна сигурност ".

Законодателите на Соломоновите острови приканиха Согаваре да разкрие обществено изискванията на пакта за сигурност.

Соломоновите острови ще " укрепят " полицейския си потенциал, за да могат личните им сили да се оправят с произшествия като ноемврийските протести, при които постройките бяха запалени и бяха погубени животи, обясни министър председателят.

" Уверявам народа на Соломоновите острови, че сключихме съглашение с Китай с необятно отворени очи, ръководени от нашите национални ползи ", акцентира той.

Споразумението за сигурност на Китай със Соломоновите остров предизвика опасения измежду съдружниците на Съединени американски щати Австралия и Нова Зеландия относно въздействието на Китай в Тихия океан, в който те десетилетия държат мощно въздействие. В пакта се плануват ограничения, които биха разрешили на Пекин да разположи своя военна база на островите.

Преди дни Австралия разгласи, че ще продължи да си сътрудничи със Соломоновите острови по въпросите на сигурността, даже в случай че тихоокеанската островна страна подпише пакта.

По-рано обаче Канбера прикани министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре да не подписва противоречивия пакт за сигурност с Китай.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР