Решението на Слави Трифонов да извади партията си Има такъв

...
Решението на Слави Трифонов да извади партията си Има такъв
Коментари Харесай

Четирите риска за икономиката, ако няма парламент и редовно правителство

Решението на Слави Трифонов да извади партията си " ИТН " от ръководството може да има тежки стопански последствия за България. Шансът да се стигне до рухване на кабинета " Петров " и нови избори не е по никакъв начин дребен. А това значи, няколко месеца длъжностен кабинет и липса на работещо Народно заседание. Няма и гаранция, че след един подобен избор - четвърти от април 2021 насам, ще има устойчиво ръководство или нова серпантина от избори.

Всичко това значи цялостно прекъсване на измененията в законодателството и промените, които могат да отключат милиардите по проекта за възобновяване, закъснение на задачите за еврозоната, неработещи регулатори и проблеми в основни браншове като енергийния.
Планът за възобновяване и еврофондовете: Забавен достъп до 48 милиарда лева
Задължително изискване за достъпа до пари по проекта за възобновяване, по който България разполага с 12 милиарда лева, са промените. В самия документ, който беше дефинитивно утвърден при започване на май, има разказани десетки законодателни и институционални промени, които в случай че не бъдат направени, европейските средства няма да бъдат отпуснати. И в този момент работата по по-голямата част от въпросните задания не беше почнала, само че при липса на постоянно държавно управление и парламент няма никакъв късмет те да бъдат изпълнени в границите на тази година. Това ще е огромен пропуск за българската стопанска система, която тъкмо в тази спешна година няма да може да употребява големите средства от Европейски Съюз и да задвижи нови вложения. Страната ни още не е подготвила и документи за кандидатстване за милиарди по заемната част на европейския проект.

Малко по-различно е ситуацията с оперативните стратегии за новия програмен интервал. Ако Споразумението за партньорство с Европейска комисия (което включва въпросните програми) бъде подписано от настоящето държавно управление до края на юни, ще има късмет някои процедури да стартират до края на годината, защото те се придвижват от ръководещите органи на съответните стратегии и министерствата. Назад са договарянията и по земеделските дотации. За новия интервал общо сумата на средствата по еврофондовете, дотациите и заемите по проекта е 48 милиарда лв..
Реклама Въпросът за еврото: все по-далеч
Партията на Слави Трифонов е един от критиците на бързото влизане на България в еврозоната. В последните седмици Има Такъв Народ на процедура трасира пътя за разгръщането на масирана антиевопейска акция, в която мощ да наберат от " Възраждане " до " Български напредък " на Стефан Янев. Напускането на обединението няма да има директен резултат върху тази тематика, защото не става въпрос за някакво съответно решение, което би трябвало да се гласоподава в този момент. Но възможното рухване на държавното управление и неналичието на парламент в идващите месеци може да забави нужните законодателни промени и промени и датата 1 януари 2024 година ще стане изцяло невъзможна.
Сбогом на енергийната нормалност
Едни от най-ключовите промени в нормативната база, които Народното събрание в този момент стартира да разисква и трябва(ше) да одобри до началото на лятото, са в областта на енергетиката. Те са в няколко посоки - контролиране на опцията да се осъществят свръхпечалби от енергийните дружества; основаване на автоматизиран модел за компенсиране на бизнеса при рисково високи цени на тока и газа; въвеждане на разнообразни цени при несъмнено ползване и така нататък Ако тези промени не влязат в действие и Народното събрание се разпусне, ще има огромен риск за опцията страната да подкрепя потребителите при продължаваща ценова рецесия в бранша.
Стари гнили регулатори
За бизнеса Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за финансовия контрол (КФН) към този момент десетилетие са спирачка, в случай че не и рисков зложелател. Без парламент антимонополното ведомство ще остане окупирано от противоречиви сили. А на дни от приемане е закон, с който съставът да бъде изменен.

Срещу измененията на първо четене предстоящо гласоподаваха ГЕРБ и Движение за права и свободи, които по времето на ръководството на някогашния министър председател Бойко Борисов използваха Комисия за защита на конкуренцията за напън над неуместни на властта предприемачи посредством големи санкции, за пренареждане на публични поръчки и концесии, както и за затваряне на очите за монополи и картели. Сега без гласовете на Има Такъв Народ смяната става съвсем невъзможна.
Реклама
По подобен метод стои въпросът и с ръководителя на Комисията за финансов контрол, от който зависи контролът над милиардни бизнеси като застраховането, пенсионните фондове, борсовите сдружения. Мандатът на близкия до ГЕРБ и Движение за права и свободи ръководител Бойко Атанасов изтича в края на юли.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР