Решението на съда в Хага идва, след като през септември

...
Решението на съда в Хага идва, след като през септември
Коментари Харесай

Съдът на ООН: Азербайджан да гарантира безопасно завръщане на етническите арменци в Карабах

Решението на съда в Хага идва, откакто през септември Азербайджан си върна контрола върху противоречивия анклав при мълниеносна атака след десетилетия на неприязън сред Баку и Ереван. Азербайджанското нахлуване докара до всеобщо изселване на огромната част от 120-те хиляди арменци от Нагорни Карабах в прилежаща Армения .

Ереван упрекна Азербайджан в етническо пречистване и се обърна към Международния съд на Организация на обединените нации да постанови незабавни ограничения, ориентирани към отбрана на правата на етническите арменци от Нагорни Карабах.

" Азербайджан би трябвало /.../ да подсигурява, че всички лица, които са напуснали Нагорни Карабах след 19 септември 2023 година и желаят да се завърнат там, ще могат да го създадат безвредно, свободно и бързо ", сподели председателстващата съдийка Джоан Донахю.

Международният съд на Организация на обединените нации постанови, че Азербайджан би трябвало също да подсигурява, че всички етнически арменци, които към момента живеят в анклава, " са предпазени от приложимост на мощ или закани, които могат да ги принудят да го изоставен ", и отсъди Баку да рапортува на съда до два месеца за ограниченията, които е подхванал в осъществяване на решението.

Представители на Азербайджан към този момент обявиха пред Международния съд на Организация на обединените нации при чувания през октомври, че ще разрешат завръщането на жителите, които избягаха от Нагорни Карабах, и ще подсигуряват сигурността на всички поданици на анклава.

Взетото решение е част от два насрещни желае сред Армения и Азербайджан пред Международния съд на Организация на обединените нации . И двете страни се упрекват взаимно в нарушаване на споразуменията на Организация на обединените нации в региона на битката против дискриминирането.

Засега няма планувана дата за разглеждане на главните искови искания и окончателното решение се чака да бъде взето чак през идната година, показва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР