Решението на съда само по себе си не изключва вариант

...
Решението на съда само по себе си не изключва вариант
Коментари Харесай

Важно от Божидар Божанов за ЦИК и машините за гласуване

Решението на съда единствено по себе си не изключва вид Централната изборна комисия (ЦИК) да даде достъп за по-дълъг интервал на представителите на партиите и обединенията до изходния код на машините за гласоподаване. Това изясни пред публицисти някогашният министър на електронното ръководство.

Вчера Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Коалиция „ – Обединение “ (ДБ) срещу решение на ЦИК за организацията на машинното гласоподаване в частта за удостоверяването на изходния код.

Божанов разяснява, че час и половина се планува да бъде достъпът до изходния код. Той обаче сподели, че от Демократична България оферират това да става за най-малко два дни.

Изходният код разказва логиката, която извършва машината, когато някой натисне бутон на екрана – по какъв начин приема гласа, към коя партия го причислява, по какъв начин го записва на диска, по какъв начин разбърква резултата на диска, с цел да не може  от последователността да се разкрие тайната на вота, посочи някогашният министър. Той уточни, че задачата да имат партиите и обединенията достъп до кода е, с цел да се твърдят всички, че операции не може да има. Той даде образец със подозренията, че „ вътре в този код има някакви малки врати, които разрешават гласове за една партия да отидат към друга “. С достъпа до кода, ще се „ парират “ тези спекулации, счита Божанов.  

По-рано през днешния ден някогашният министър на електронното ръководство взе присъединяване в общественото разискване на плана на обновена Методика за засвидетелствуване на сходството на устройството за машинно гласоподаване с условията на Изборния кодекс и условията на техническата спецификация за идните предварителни парламентарни избори на 2 октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР