Адвокат Лимберова: Решението на Съда на ЕС по повод на децата на еднополови родители е знаково

...
Решението на Съда на Европейския съюз е знаково. Знаково е,
Коментари Харесай

Решението на Съда на Европейския съюз е знаково. Знаково е, защото за първи път СЕС успява да се изкаже по повод на децата на еднополови родители по ясен и категоричен начин. Фактът на това, че децата имат родители от един и същи пол трябва да бъде признат. Не само това, децата трябва да бъдат снабдени с документи за самоличност.

Това заяви пред БГНЕС Венета Лимберова, председател на ЛГБТИ Организация “Действие“, във връзка с решението, според което България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители.

Съдът постанови, че веднъж установен произходът на детето в една държава членка, той следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.

„В случая на бебе Сара, тя трябва да получи поне паспорт, въз основа на който да може да осъществява правото си на свободно придвижване в Европа, също така правото си да се завърне и да живее в България“, отбеляза Лимберова.

По думите ѝ делото е изключително важно за цяла Европа, защото в Европейския съюз живеят много деца – между 100 и 150 хиляди, които имат еднополови родители. Юристът изтъкна, че не всички държави в ЕС имат законодателство, което признава еднополовите бракове. Според нея това създава една невъзможност на децата да упражняват правото си на свободно придвижване или да могат родителите им да избират свободно къде да живеят.

„Затова решението има голям отзвук и в Европа, не само у нас. Надяваме се след това решение Административният съд в София да поднови производството и бързо да може да приложи решението на съда, след което да издаде решение, с което да задължи администрацията да издаде паспорт на детето. Бебе Сара е вече на 2 години, от 2 години нейните родители са в това производство. Това не е единичен случай въобще за България. Нашата организация („ЛГБТИ Действие“), която предоставя правна помощ на майките на бебе Сара, има множество запитвания особено на българи, които живеят в чужбина, които са установили живота си в Европа. Те в един момент решават да потърсят българско гражданство за децата си или да се завърнат да живеят в България. Те са изправени пред изключителна трудност, защото администрацията не знае как да работи в тези случаи“, каза още Лимберова.

Според нея е чудесен фактът, че съдът е успял да установи тази минимум рамка, според която гражданство, документи и основни права на деца на еднополови родители не могат да бъдат отказвани.

Юристът изрази мнение, че съдът е повторил нещо, което е ясно – че еднополовите партньори, които са станали съпрузи, сключвайки брак, създават семейни връзки помежду си, заедно с децата им. Съответно те имат право да се ползват от института на наследяване в случай на смърт.

По думите ѝ това е изключително важно, защото в противен случай както еднополовите партньори, които имат сключен брак, така и техните деца, са лишени от друга възможност, а именно – от това да ползват семейните си връзки и правото си на наследство в случай на смърт на някой от родителите. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР