Решението на съда на ЕС по делото „Коман“ определя нещо

...
Решението на съда на ЕС по делото „Коман“ определя нещо
Коментари Харесай

Какво означава за нас решението на Съда на ЕС за еднополовите бракове

Решението на съда на Европейски Съюз по делото „ Коман “ дефинира нещо разумно и закономерно, което можеше да се планува и преди експлицитното изговаряне на съда – че в случай че има законно подписан цивилен брак сред лица от един и същи пол в една страна членка на Съюза, всички останали страни членки са обвързани за задачите на свободното придвижване на жителите на Европейски Съюз да признаят този брак за автентичен. Това разяснява в предаването „ Лице в лице “ по bTV преподавателят по право на Европейския съюз в Софийския университет Христо Христев.
Европейският съд: Съпрузите от един пол могат да обитават на всички места в Европейски Съюз Решението обаче не значи, че страните са длъжни да разрешат в националното си законодателство еднополовите бракове
Това значи, че държавните членки би трябвало подсигуряват на жителите на Съюза влизане и престояване на тяхна територия, достъп до труд или разнообразни форми на независима икономическа активност при същите условия, както личните жители, достъп до опазване на здравето, обществено обезпечаване и всички съществени права на гражданския оборот. Основно това ще важи жителите на другите страни членки, само че в избрани случаи – и за техните лични жители, сподели Христев.

От тук нататък въпросът може да се развие по друг метод, уточни той.

Снимка: bTV

В отговор на въпрос гостът сподели, че такива двойки няма да придобият правото да осиновяват деца у нас. Ако те имат осиновени деца в Белгия, да вземем за пример, които се водят техни, това значи, че не можем да отхвърляме тези последствия от фамилното отношение, прието в друга страна, изясни той.

Съдът доста ясно споделя, че правото не задължава страните членки да уредят брак сред лица от един и същи пол, само че ги задължава, в случай че друга страна е планувала това и подобен брак е подписан, те да го одобряват като построен в правото факт, сподели Христев.

Гостът уточни, че правната форма на фамилното отношение и осиновяването са разнообразни проблематики. Ако има осиновяване от един от двамата съпрузи, юридическа спънка да бъде прието това осиновяване в България не виждам. Ако има осиновяване от двамата съпрузи, нещата биха могли да се поясняват по друг метод. Моето персонално схващане е, че в случай че английското или което и да е друго право е позволило такова осиновяване, няма по какъв начин ние да откажем признаването на резултата от това осиновяване.

Запитан дали ще се наложи смяна на законодателството ни, гостът отговори, че за него здравият разсъдък изисква да се откри някаква хуманна, европейска, естествена формула на този въпрос. От една страна правото на Европейски Съюз не постанова признаването на еднополови бракове. Но както съдът на Европейски Съюз вярно припомня, има един различен съд – в Страсбург, който към този момент в две поредни каузи – против Италия, дефинира, че в случай че страните не са длъжни да уредят брака сред лица от еднакъв пол, те са длъжни по силата на конвенцията (по правата на индивида, бел. ред.) да уредят форма на фамилно отношение. И неналичието на такава форма е нарушаване на член 8 на конвенцията.

Вижте целия диалог във видеото:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР