Решението на Прокурорската колегия във ВСС бе взето със 7

...
Решението на Прокурорската колегия във ВСС бе взето със 7
Коментари Харесай

Ясен Тодоров остава зам.-шеф на Националното следствие. Засега

Решението на Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет бе взето със 7 гласа “за ” с претекст, че то е неприемливо, тъй като е отправено от тогавашния началник на Национална следствена служба Борислав Сарафов, който в този момент извършва функционалностите на основен прокурор. Искането бе импортирано поради изнесената от заместника му  в следствието информация във връзка с следствието на гърмежа до кортежа на тогавашния основен прокурор Иван Гешев. 

 

Освен това, преди да бъде отхвърлен от поста си, Гешев е дал мнение на 29 май, съгласно което предлагането на Сарафов е неприемливо. 

 

Против решението на Висш съдебен съвет гласоподава единствено 1 - Светлана Бошнакова, която съобщи, че това е следващият случай, в който законодателят е спестовен по споразумяване пълномощията на шефа на Национална следствена служба. 

 

Какво споделя законът? 

 

Законът за правосъдната власт показва, че заместител на административен началник може да бъде освободен от служба с решение на Висш съдебен съвет по предложение на административния началник. Там се прецизира, че Национална следствена служба се управлява от основния прокурор директно или посредством шефа, който е и заместител на основния прокурор по следствието. Т.е. по силата на закона националното разследване се управлява директно от основния прокурор, в случай че не е упълномощил категорично ръководенето на службата на нейния шеф. Такъв акт няма, пишат от Lex. 

 

В закона се дефинират и в същото време пълномощията на шефа на Национална следствена служба и те са строго избрани – той реализира административно и организационно управление на следователите и чиновниците в Национална следствена служба и методическо управление на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури.

Допълнителни причини кадровиците откриха и в член 153, алинея 1 от Закон за съдебната власт, в който се споделя, че профилираните отдели в Национална следствена служба се управляват от завеждащи отдели, които се назначават от основния прокурор, имат сан на прокурор, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура, и получават заплащане, равно на възнаграждението на прокурор, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура.

Т.е. шефът на Национална следствена служба не реализира истински функционалности на административен началник.

 

Мнозинството във Висш съдебен съвет показва, че може да бъде импортирано ново искане за освобождението на Ясен Тодоров, в случай че Борислав Сарафов продължава да го поддържа и в актуалното си качество като изпълняващ функционалностите основен прокурор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР