Решението на проблема с пенсиите е бързо спиране на универсалната

...
Решението на проблема с пенсиите е бързо спиране на универсалната
Коментари Харесай

Иван Нейков призова правителството да спре добавката за богатите пенсинери |

Решението на казуса с пенсиите е бързо прекъсване на универсалната добавка. Помощ - в случай че би трябвало повече от 60 лева, да се дава на същински нуждаещите се, а не на всички. Хората, които получават над 1000 лева, могат да се оправят. Те не са доста малко.

Тази рекомендация даде специалистът и някогашен обществен министър Иван Нейков пред Нова тв с ангажимента, че решението е извънредно непопулярно. 

" Не е заслужено по отношение на същински нуждаещите се да се дават добавки на човек с 300 лева и на различен с 1500 лева пенсия, само че всичко беше предизборно. Експертите предизвестиха да не се написа законът на коляно, тъй като ще се сътвори проблем. Но трябваше да се покаже какъв брой ви обичаме вас, пенсионерите ", разяснява Нейков.

Според него казусът ще продължи, тъй като в средата на годината добавката ще падне и тогава ще " е плач и сълзи - намалихме пенсиите ". 

Иван Нейков изясни, че казусът с пенсиите е пристигнал от непрофесионалното разбъркване на две системи.

" Пенсията – това е обществено обезпечаване. Коронавирус добавката – това е обществено подкрепяне. Това са две напълно разнообразни системи. Така, когато беше дадена тази добавка на пенсионерите – единствено поради статута им на такива, хората останаха с усещането, че им се усилват пенсиите. А това не беше по този начин ", уточни специалистът, който в този момент оглавява Балканския институт по труда и обществената политика. 

Нейков дефинира като гаф решението на ГЕРБ от средата на 2020 да раздава универсални добавки на всички и да забърка " един тюрлюгювеч ".

" Много елементарно е да се направи от яйцето омлет. Я иди да направиш от омлета яйце ", разяснява още Иван Нейков и добави, че има пенсионери с магазини на " Витошка ", а други нямат пари за самун. Тезата, че пенсионерът е априори безпаричен, не е вярна, бе безапелационен той.

Нейков уточни, че действително хората не са получили по-ниска пенсия през януари. Разминаването се получава от намаляването на Коронавирус добавката. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР