Решението на президента за отлагане на връчването на мандата идва,

...
Решението на президента за отлагане на връчването на мандата идва,
Коментари Харесай

Президентът отложи връчването на мандата, правителството обяви двудневен траур

Решението на президента за отсрочване на връчването на мандата идва, откакто кабинетът  разгласи 15 и 16 март за Дни на народен печал за отдаване на респект към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Знамената на публични здания ще бъдат свалени на половина, а тържествата би трябвало да бъдат анулирани, както се прави в такива моменти.

Президентът също по този начин счита, че в ден на поклонение няма място за политически пристрастености.

" Кончината на патриарх Неофит е голяма загуба за Българската православна черква и за целия български народ. Ще го запомня като човек, като патриарх, който ни учеше на примирение и мъдрост. В тези дни на всеобщо примирение и поклонение пред неговата памет политическите пристрастености са неуместн и и по тази причина отсрочвам върчването на мандата за сформиране на държавно управление за понеделник от 12 часа ", съобщи президентът, откакто се разписа в съболезнователна книга в канцеларията на Светия Синод.

На свое изключително съвещание Светият Синод във връзка кончината на Светейшия патриарх Неофит на 13 март взе решение на 15 март, петък, от 9:00 часа тленните остатъци на Светейшия патриарх да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

На 16 март, събота, от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело. С литийно шествие тялото на блаженопочиналия патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " до митрополитската катедрала " Св. Неделя ", където ще бъде положено, показват още от държавния пресцентър.

Държавният глава трябваше да връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, посочен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а точно номинираната Мария Габриел, в петък, на 15 март, откакто на 11 и 12 март организира съвещания с парламентарно показаните политически сили. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР