Решението на президента Румен Радев дали да издаде указ за

...
Решението на президента Румен Радев дали да издаде указ за
Коментари Харесай

Решението на президента Радев за председателя на ВАС остава за следващата седмица

Решението на президента Румен Радев дали да издаде декрет за назначението на нов ръководител на Върховния административен съд и да удостовери избора на Висшия правосъден съвет (ВСС) остава за идната седмица. Това се схваща от наличието на броя на Държавен вестник, в чийто петъчен брой липсва декрет на Радев.

В сряда той съобщи, че изследва дали да не спре назначението. Мотивът му е, че " ръководителят на Върховният административен съд трябваше да се избере от новия състав на Висшия правосъден съвет, той ще работи с него ".

Чолаков беше определен в понеделник с болшинство от 20 гласа от Висшия правосъден съвет. Петима поддържаха другия претендент Соня Янкулова. И двамата бяха издигнати от пленума на Върховния административен съд, само че единствено Чолаков беше препоръчан на правосъдния съвет като претендент от съдиите. Янкулова беше издигната от трима членове на Висш съдебен съвет.

 Георги Чолаков беше определен в понеделник
© Надежда Чипева, Капитал

Георги Чолаков беше определен в понеделник

Няколко организации и пет изънпарламентарни партии желаеха от Радев да върне избора на ръководител, тъй като бил предупреден.

Вчера " Медиапул " писа, че указът се бави, тъй като ГЕРБ и Българска социалистическа партия договарят за членовете на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота. 11 - те членове, които депутатите би трябвало да излъчат, трябваше да бъдат определени тази семица, само че изненадващо това не се случи и точката не влезе в дневния ред. Преди ваканцията беше реализирана сделка новите членове на съвета да бъдат определени по формулата 4:3:2:2 (ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Обединени патриоти), само че от левицата били поискали още едно място.

Според " Медиапул " мотив за различия била и номинацията на Движение за права и свободи на арбитър Стефан Грозев, която щяла да бъде подкрепена от част ГЕРБ. За друга част от депутатите от партията на Бойко Борисов, номинацията била компрометирана.

По информация на " Дневник " напрежение имало и към номинацията на ГЕРБ на съдията от Върховен административен съд Боян Магдалинчев.

За първи път Народното събрание ще гласоподава с квалифицирано болшинство претендентите за Висш съдебен съвет - т.е повече от 2/3 от народните представители - с цел да има определен, претендент би трябвало да получи повече от 160 гласа. Това означвава, че или ГЕРБ и Движение за права и свободи би трябвало да гласоподават дружно или ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

И от двете партии публично отхвърлят да текат някакви диалози. Неофициално пред " Дневник " депутати от ГЕРБ намекнаха, че няма по какъв начин при условието за болшинство от 2/3 да няма сделки. От левицата пък споделиха, че даже да има някакви договаряния, те стават на " по-високо " равнище.

Мандатът на отиващия си Висш съдебен съвет изтича на трети октомври. Техните наследници би трябвало да бъдат определени месец преди този момент. Преди време ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов съобщи, че няма проблем, че законът се нарушава и представителите на Народното събрание в съвета ще бъдат определени в точния момент. 11-те души от магистратската квота към този момент са попълнени.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ стимулира отлагането с късата седмица - народните представители ще почиват през днешния ден поради първия образователен ден. Следващата седмица, когато изборът би трябвало да се случи, обаче петък също ще е почивен. Вероятно изборът ще бъде във вторник, 19 септември, за когато е планувано изключително съвещание на Народното събрание.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новият Висш съдебен съвет (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР