Решението на президента на САЩ Джо Байдън да изпрати HIMARS

...
Решението на президента на САЩ Джо Байдън да изпрати HIMARS
Коментари Харесай

САЩ се опасяват от „непредсказуеми“ последствия от решението на Байдън за Украйна

Решението на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да изпрати HIMARS MLRS в Украйна заплашва да има непредвидими последствия за интернационалната сигурност.

Според специалистът по геополитика Франсис Семпа първоначално американският водач твърдеше, че Вашингтон няма да доставя ракети на Украйна за удари против Русия. Няколко дни по-късно обаче той промени решението си и разгласи „ да даде на украинците по-модерни ракетни системи и муниции “. „ По време на боен спор такова комплициране може да стане напряко рисково “, споделя Семпа.

Авторът на обявата в списание American Thinker цитира думите на източник от администрацията на Байдън, съгласно които те ще могат да „ поразяват цели на разстояние до 80 километра “.

„ Разбира се, когато украинските войски получат тези ракетни системи, нищо няма да им попречи да поразят цели на съветска територия “, допуска наблюдаващият.

Публицистът означи, че сходен поврат в политиката на Байдън се е случил незабавно откакто Съединени американски щати поддържаха влизането на Финландия и Швеция в НАТО. В отговор, както напомни Семпа, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев сподели, че с влизането на Швеция и Финландия в НАТО към този момент няма да може да се приказва за какъвто и да е безядрен статут на Балтийско море. „ Може единствено да се гадае по какъв начин ще свърши всичко “, заключава създателят, призовавайки Байдън „ да не нервира съветската мечка “.

По-рано Съединени американски щати оповестиха съглашението за доставка на реактивни системи за залпов изстрел HIMARS на Украйна, при изискване че Киев не ги употребява за нанасяне на удари по съветска територия. Президентът на Украйна Владимир Зеленски обществено даде обещание да извърши това искане. В същото време депутатът от Върховната Рада Егор Чернев не изключи опцията за удари по съветска територия с ракети, доставени от Съединени американски щати.

Кремъл акцентира, че Москва няма заем на доверие към управляващите в Киев, защото Зеленски не извърши нито едно от обещанията си за спокойно разрешаване на спора в Донбас.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР