Решението на парламента потвърди, че има сериозно мнозинство в парламента

...
Решението на парламента потвърди, че има сериозно мнозинство в парламента
Коментари Харесай

Пеканов: Пенсиите и заплатите ще са в евро. Цените в магазините ще се показват и в двете валути

Решението на Народното събрание удостовери, че има съществено болшинство в Народното събрание за приемане на еврото на 1 януари 2024 година Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов пред Нова телевизия. Според него това е значимо, предвид на политическата неустойчивост, изтеклия мандат на УС на Българска народна банка. Постоянно ни питат - продължавате ли с приемането на еврото. Затова беше значимо да се даде сигнал с това голямо болшинство, с което се препотвърди датата.

Пеканов поздрави кабинетът Петков, който е приел проектът за приемането на еврото с закрепената дата 1 януари 2024 г.

 Той съобщи, че се подвига кредитния рейтинг с 2 стъпки, което е значимо за страната, за семействата и бизнеса. Хърватия продължава да заплаща много по-ниски лихви, макар, че са на 70% дълг от Брутният вътрешен продукт.  

Той разясни, че от датата, от която се вкарва, всички заплащания ще бъдат в евро - заплатите, пенсии. Само че пет месеца преди да се влезе в еврозоната цените ще бъдат в евро и в лв.. Той сподели касова записка от Хърватия, в която цената е показана в куна и в евро, дружно с курса.  Това е способът всички жители да могат да съпоставят. Има и QR код, който хората могат да сканират и да рапортуват за нарушавания в Министерството на финансите. Той съобщи, че в Хърватия 17 институции наблюдават процеса. При нас измежду институциите, които ще реагират на нарушавания са финансовото министерство, КЗП. 

Пеканов съобщи, че и ние ще стартираме да демонстрираме цените в двете валути пет месеца преди въвеждането. Обменният курс ще бъде 2 лева = 1,02 евро. Според Национален проект за въвеждане на еврото един месец след влизането му в обращение човек може да заплаща в каквото желае, рестото ще му се връща в новата валута. В Хърватия този период е две седмици. 

Ще има и телефонна линия за сигнали. Първа стъпва глоба.

На 1 януари 2024 всички пари по сметките се трансформират в евро, повтори той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР