Решението на парламента от вчера потвърди, че има сериозно мнозинство

...
Решението на парламента от вчера потвърди, че има сериозно мнозинство
Коментари Харесай

Пеканов очаквал спор за еврото с Възраждане, а не с БСП

Решението на Народното събрание от през вчерашния ден удостовери, че има съществено болшинство за приемане на еврото на 1 януари 2024 година Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов пред Нова телевизия. Според него това е значимо, предвид на политическата неустойчивост, изтеклия мандат на УС на Българска народна банка. Постоянно ни питат - продължавате ли с приемането на еврото. Затова беше значимо да се даде сигнал с това голямо болшинство, с което се препотвърди датата.

Пеканов поздрави кабинетът Петков, който е приел проект за приемането на еврото с закрепената дата 1 януари 2024 година и който добре разписва стъпките.

Служебният министър съобщи, че е очаквал и желал да води сериозен диалог с " Възраждане " по техните визии срещу влизането ни в Еврозоната, само че е останал сюрпризиран от позицията на Българска социалистическа партия, защото даже и синдикатите, с които работи тясно и те пазят ползите на работещите, поредно пазят линията на влизането на страната ни в клуба на богатите.

Той не вижда нищо свястно в това да се акцентира инфлация от 0.2 до 0.4% при влизане в обращение на еврото, каквато се следи в други страни при този развой, на фона на инфлацията, която претърпяваме сега. Освен това лихвите, в това число и на потребителските заеми, би трябвало да паднат. По другия мотив - дълга - Пеканов уточни, че ние и в този момент взимаме дълг и без да сме в Еврозоната. На аргумента за суверенитета, Пеканов попита " белким Франция, Италия, Испания не знаят, че за тях еврото е нездравословно, объркали са се нещо? "

На настояването от страна на социалистите да се показват разбори, Пеканов съобщи, че всички разбори от уважавани икономисти и финансисти открояват изгодите за страната ни и Българска социалистическа партия са осведомени с тях.

Според него най-голямата пречка и затруднение при въвеждането на еврото у нас ще се окажат политическите изявления, а не практическите стъпки.

Пеканов съобщи, че с приемането на България в Еврозоната се покачва доверието и се подвига кредитния рейтинг с 2 стъпки, което е значимо за страната, за бизнеса и за семействата.

Хърватия продължава да заплаща много по-ниски лихви, макар, че са на 70% дълг от Брутният вътрешен продукт, даде образец Пеканов.

Той разясни, че от датата, от която се вкарва, всички заплащания ще бъдат в евро - заплатите, пенсии. Само че пет месеца преди да се влезе в еврозоната цените ще бъдат в евро и в лв.. Той сподели касова записка от Хърватия, в която цената е показана в куна и в евро, дружно с курса. Това е способът всички жители да могат да съпоставят. Има и QR код, който хората могат да сканират и да рапортуват за нарушавания в Министерството на финансите. Той съобщи, че в Хърватия 17 институции наблюдават процеса. При нас измежду институциите, които ще реагират на нарушавания са финансовото министерство, КЗП.

Пеканов съобщи, че и ние ще стартираме да демонстрираме цените в двете валути пет месеца преди въвеждането. Обменният курс ще бъде 2 лева = 1,02 евро. Според Национален проект за въвеждане на еврото един месец след влизането му в обращение човек може да заплаща в каквото желае, рестото ще му се връща в новата валута. В Хърватия този период е две седмици.

Ще има и телефонна линия за сигнали. Първа стъпва глоба.

На 1 януари 2024 всички пари по сметките се трансформират в евро, повтори той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР