Решението на парламента Лукойл“ да продължи да работи с руски

...
Решението на парламента Лукойл“ да продължи да работи с руски
Коментари Харесай

Мартин Владимиров САМО ЗА ДЕБАТИ.БГ: Решението „Лукойл“ да работи още 1 г. с руски петрол е лобистко

Решението на Народното събрание „ Лукойл “ да продължи да работи с съветски нефт още една година е лобистко.

Това разяснява за ДЕБАТИ.БГ Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

В сряда Комисията по икономическа политика и нововъведения одобри на второ четене измененията в Законопроекта за надзор по използването на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

С приемането на второ четене на законопроекта в период до 30.09.2024 година, когато дефинитивно се анулира дерогацията, „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД би трябвало поетапно да премине към преправка на нефт с неруски генезис.

Това решение е безумно. То е лобистко и напълно облагодетелства ползите на „ Лукойл “. Очаквано беше да се подхващат някакви стъпки за унищожаване на дерогацията тук и в този момент. Защото няма механически и стопански аргументи да се пази дерогацията въобще. Интересите на сглобката, по-точно на „ Продължаваме промяната “, надвиха над националния интерес.

По думите му рафинерията може да мине на неруски нефт за три седмици.

„ Ние сме създали разбор при започване на септември до министъра на стопанската система, поръчан от министър-председателя Никола Денков. Тогава ние обяснихме с Бойко Ницов от Центъра за проучване на демокрацията, който стана представител на страната в Надзорния съвет на рафинерията на „ Лукойл “, че рафинерията може да работи с 20 разнообразни типа недопечен петрол, които не са съветски и на тях може да с премине в границите на до месец “, сподели още Владимиров.

Той е на мнение, че държавното управление не подхваща никакви ограничения за преодоляването на цените на горивата и „ тупа топката “.

„ Всеки един месец, в който дерогацията е в действие, „ Лукойл “ печели 200 млн. $ спомагателна облага. Всичко се прави за удължение, с колкото може повече на това състояние. Това е всичко, няма никаква друга причина. Миналата година, когато се изиска дерогацията, не беше изработен никакъв разбор за какво е нужна тази дерогация. Беше взето решение просто по този начин, от тогавашните ръководещи и в частност от финансовия министър тогава Асен Василев “, изясни Владимиров.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР