Решението на Международния наказателен съд (МНС) в Хага да издаде

...
Решението на Международния наказателен съд (МНС) в Хага да издаде
Коментари Харесай

Медуза: Путин бил хванат неподготвен от решението на Хага да го съди

Решението на Международния углавен съд (МНС) в Хага да издаде заповед за арест на Владимир Путин било несъмнено от Кремъл като " най-неочаквания ход на Запада ", настояват източници на " Медуза ", близки до администрацията на съветския президент. Според двама събеседници на изданието съветските управляващи не са били подготвени за обстановката.

През 2023 година диктаторът възнамерявал обиколки по света, на които да се показа като " герой против Запада ",  " бранител на страните от Латинска Америка и Африка от колониалното подтисничество " и " един от основните водачи на многополюсния свят ". Това кръстосване на земното кълбо щяло да влезе в изгода и за вътрешна консумация - президентските избори в Русия са през 2024 година

Заради решението на МНС Путин е заставен да премисли желанията си. Теоретично президентът на Руската федерация може да бъде арестуван по заповед от Хага в 123 страни. Източници, близки до администрацията на президента, означават, че към този момент Кремъл не схваща изцяло по какъв начин е допустимо да гарантира сигурността на президента в новите условия.

" Дори Организацията на самостоятелните страни (ОНД - интернационална организация, включваща 10 някогашни руски страни, доминирана политически от Русия) престава да бъде безвредно пространство (за Путин) ", показва един от източниците.

Сред страните, утвърдили Римския статут на МНС, е членката на Оперативно-наблюдателно дело Таджикистан.

Същият източник твърди, че Кремъл се съмнява, че някоя от 10-те участнички в ОНД може да реши да арестува Путин, само че " десети, стотни от % възможност това да се случи постоянно има ".

Източниците на " Медуза " считат ареста на Путин за " неосъществим ", точно тъй като съветският президент просто няма да отиде в страна, където има и най-малък риск да бъде задържан. През лятото на 2022 година Путин посети Таджикистан, Туркменистан и Иран, а през есента - Узбекистан, Казахстан и Армения. Според двама събеседници, близки до администрацията на президента, сходни пътувания са били доста значими, в това число за вътрешната съветска агитация, която, разчитайки на новините за тези визити, може да каже на жителите, че " Русия към момента има повече другари, в сравнение с недоброжелатели "  и остава " един от стълбовете на многополюсния свят ".

Трудностите с задграничните визити към този момент започнаха. През август 2023 година ще се организира идната среща на върха на БРИКС в Южна Африка. На 20 март управляващите в страната обявиха, че са " взели под внимание "  заповедта на МНС. 

Едновременно с Путин МНС издаде заповед за арест на комисарката по правата на детето към Кремъл Мария Лвова-Белова, основна фигура в системата за наложително извеждане на украински деца в Русия. Източниците на " Медуза " означават, че администрацията на президента към този момент допуска, че описът на чиновниците, които ще получат заповеди за арест от Хага, може да се разшири. Може да бъдат засегнати губернаторите на райони, които одобряват деца от анексираните украински територии. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР