Решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да иска

...
Решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да иска
Коментари Харесай

Иван Костов: Мнозинството във ВСС да подадат оставки след решението на КС за Гешев

Решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да желае отстраняването на основния прокурор, осветява цялостната неприспособимост на настоящия Висш правосъден съвет. Това разяснява някогашният министър председател Иван Костов пред Mediapool, припомняйки по какъв начин през юли м.г. болшинството в пленума на Висш съдебен съвет отхвърли като "недопустимо " настояването на служебния министър Янаки Стоилов за предварително освобождение на Иван Гешев. Повечето членове на Висш съдебен съвет обявиха, че правосъдният министър няма право да желае предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.
След като Конституционният съд се произнесе единомислещо, че е това искане е възможно, има единствено две благоприятни условия да се изясни държанието на въпросното огромно болшинство във Висш съдебен съвет, уточни Иван Костов:
Първо: Не познават Конституцията на Република България и затова са фундаментално некомпетентни;
Второ: Знаят, че нямат съображение, само че стопират с нарушаване настояването на министъра на правораздаването, затова са зловредни.
"Ако имат някакво достолепие и морал, и в единия и в другия случай следва да си подадат незабавно оставките. Решението на Конституционният съд ги осветява като изцяло непригодни да упражняват висшата правосъдна власт ", разяснява Костов.
Самият Иван Гешев също твърдеше, че министърът на правораздаването няма право да му желае оставката, в това число при данни за осъществено тeжкo нapyшeниe, cиcтeмнo нeизпълнeниe нa зaдължeния и накърняване на престижа на правосъдната власт.
"Mиниcтъpът нa пpaвoсъдиeтo нямa пpaвoмoщия дa пpaви пpeдлoжeниe зa пpeдcpoчнo ocвoбoждaвaнe oт длъжнocт нa основния прокурор и пpeдceдaтeлите на двете висши съдилища ", съобщи основният прокурор Гешев в позицията си до Конституционния съд по делото, което в последна сметка завърши с единомислещо решение за противоположното.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР