Решението на кабинета Денков да отпусне 1,6 млрд. лв. за

...
Решението на кабинета Денков да отпусне 1,6 млрд. лв. за
Коментари Харесай

Служебният кабинет отмени решението за дълга на Топлофикация София

Решението на кабинета " Денков " да отпусне 1,6 милиарда лева за изкупуване на дълга на " Топлофикация София " е анулирано от новия длъжностен министър на енергетиката Владимир Малинов.

Схемата беше гласувана в последните дни на ръководството на постоянното държавно управление, като задачата беше държавният бюджет да облекчи гигантските отговорности на столичната " Топлофикация " към " Булгаргаз " и " Българския енергиен холдинг ".

Оттам близо 730 млн. лева от възобновените задължения трябваше да се преразпределят вторично към Фонда за сигурност на енергийната система, който следва да играе значима роля след 1 юли при първата фаза на либерализирането на пазара за еленергия на битовите консуматори.

Възможността за спомагателните средства за " Топлофикация " беше планувана в бюджета за 2024 година, само че на първо време е належащо координиране с Европейска комисия и утвърждение от страна на комисията.

Сега тъкмо този претекст е употребен от служебния кабинет, с цел да анулира постановлението " заради риск мярката да бъде оповестена за неприемлива държавна помощ от Европейска комисия ".

В известието на Министерски съвет се твърди, че до момента не е изпращано съобщение до Европейска комисия, само че очевидно това няма и да се направи - тъй като в кабинета са решили, че ще получат отрицателен отговор.

Изкупуването на задълженията на " Топлофикация " беше утвърдено в Народното събрание в края на 2023 година като част от Бюджет 2024.

Това беше направено в края на март, откакто Народното събрание задължи Асен Василев да откри 1 милиарда лева, с които да зареди Фонда за сигурност на енергийната система след " алармата " на управлението му за несъблюдение на плановите му доходи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР